Izrael komolyan felülvizsgálná a palesztinokkal szemben folytatott politikáját, amennyiben lemondana Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök, jelentette ki vasárnap az izraeli kormány egy magas rangú képviselője.

Eközben a Hámász és az Iszlám Dzsihád terrorista szervezetek az ideiglenes tűzszüneti megállapodás felmondásával fenyegetőznek, amennyiben Izrael megsérti azt. Mindemellett egy palesztin közvéleménykutatás adatai szerint az Izrael területét 55 éve elhagyó palesztinoknak csak tíz százaléka térne vissza eredeti lakhelyére.
Az izraeli kormány egy magas rangú képviselője az Ariel Saron kormányfőt és az izraeli küldöttséget Londonba szállító repülőgép fedélzetén közölte, hogy Abbász lemondása után "elölről kellene kezdeni" a béke megteremtését célzó próbálkozásokat. Ugyanakkor vasárnap kudarcba fulladtak az arra irányuló erőfeszítések, hogy elsimítsák az Abbász és a palesztin elnök, Jasszer Arafat közötti hatalmi harcot. A kormányfő visszautasította Arafat meghívását, hogy vegyen részt az általa Igor Ivanov orosz külügyminiszter tiszteletére adott vacsorán. A két politikus július 7-e óta nem találkozott egymással. Akkor a Fatah központ bizottságának az ülésén élesen bírálták Abbászt békülékeny Izrael-politikája miatt. Abbász ezt követően a héten benyújtotta lemondását, de a testület azt nem fogadta el.
Hétfőn kezdődő londoni tárgyalásain az izraeli kormányfő várhatóan arra fogja ösztönözni a brit vezetőket, hogy vizsgálják felül Arafathoz fűződő viszonyukat. Saron azzal kíván érvelni, hogy minden, Arafat és európai vezetők közötti kapcsolatfelvétel Abbász pozícióját gyengíti, írja hétfői online kiadásában a Háárec című izraeli újság.
Eközben a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet az ideiglenes tűzszünet felmondását helyezte kilátásba vasárnap arra az esetre, ha Izrael megsérti a tűzszüneti megállapodást és a Palesztin Hatóság folytatja a két szervezet tagjainak letartóztatását. Amennyiben ezek az akciók folytatódnak, felülvizsgálják az Izrael elleni támadásuk leállítására vonatkozó elhatározásukat. A két radikális szervezet vasárnap közzétett nyilatkozatában ismételten felszólította Izraelt: bocsássa szabadon a bebörtönzött palesztinokat.
Egy nemrég nyilvánosságra hozott palesztin közvéleménykutatás szerint az Izrael 55 évvel ezelőtti létrejöttével otthonukból elűzött palesztinok töredéke térne csak vissza egykori otthonába: egy palesztin közvélemény-kutató intézet által Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Jordániában és Libanonban megkérdezett palesztinoknak mintegy 10 százaléka lenne hajlandó újjáépíteni otthonát a jelenleg Izrael igazgatása alatt álló területeken. Mintegy 750 ezer palesztin elmenekült, vagy távozni kényszerült arról a területről, ahol 1948-ban létrejött az Izraeli állam; a palesztin politikai vezetés pedig követeli, hogy az Izraellel kötendő végleges békemegállapodás foglalja magába az egykori menekültek és leszármazottaik (mintegy négymillió ember) visszatérésének jogát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy román férfi

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani