Tetszett a cikk?

Templomot szenteltek fel az orosz ortodox egyház vezetői szerdán Jekatyerinburgban azon a helyen, ahol 85 évvel ezelőtt a bolsevikok kivégezték II. Miklós cárt és családját.

Több mint ezer zarándok hívő követte figyelemmel a szertartást, amellyel az egymillió dolláros költséggel - jórészt adományokból - épült, több aranyszínű hagymakupolával ékített templomot felszentelték a cár, Alekszandra cárné és öt gyermekük 1918. július 17-i lelövésének színhelyén. A főpapi tanács döntése nyomán egyébként - hosszas vita után - 2000-ben már szentté avatták az utolsó orosz cárt és családjának tagjait. A család tagjainak földi maradványait a szovjet rendszer összeomlásakor kihantolták a Jekatyerinburg mellett bányaaknából, és 1998-ban újratemették a szentpétervári Péter-Pál erőd katedrálisában.
Juvenalij metropolita az NTV televíziónak elmondta, a templom emelése a bűnbánatot, a megbékélésre törekvést, továbbá Oroszország és az orosz ortodox egyház egységét egyszerre jelképezi. A betegsége miatt távolmaradó II. Alekszij pátriárka üzenetében ugyancsak egységre szólított az egyház, az állam és a lakosság között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

A NAV akár el is engedheti a tb-tartozást

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon