Katonai államcsíny döntötte meg szerda reggel a kormány hatalmát a Nyugat-Afrika partjai közelében lévő Saó Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaságban. A Lusa portugál hírügynökség szerint a lázadók őrizetbe vették Maria Das Neves de Sousa miniszterelnököt és a szigetország kormányának több tagját, köztük az olajkincsek kiaknázásáért is felelős Rafael Branco közmunkaügyi minisztert.

A zendülők Fradique de Menezesnek, az ország - egykori portugál gyarmat - elnökének külföldi távollétét kihasználva hajtották végre az államcsínyt. A portugál állami rádió beszámolója szerint az államcsíny kezdetekor a fővárosban, Sao Toméban fegyverropogás verte fel a csendet, de sebesültekről nem érkezett jelentés, reggelre pedig elült a csatazaj. A hadsereg állítólag átvette az ellenőrzést a helyi televízió és a rádióállomások felett, amelyek jelenleg nem sugároznak adást. Az államcsíny szervezői egyelőre nem tettek közzé közleményt. Portugália Sao Tomé-i nagykövete elmondta, hogy egyelőre várják a puccsisták szándékainak tisztázását az ország jövőjével kapcsolatban. A Guineai-öbölben található, 120-140 ezres lakosságú Sao Tomé és Príncipe a világ egyik legszegényebb országa. A belpolitikai helyzet az elmúlt években ingatag volt, mivel a politikai pártok azon civakodtak, hogyan aknázzák ki a Guineai-öbölben nemrég felfedezett olajkincset, amelytől gyors gazdasági fejlődést és magasabb életszínvonalat reméltek. A Nigériával közösen tervezett tengeri olajkitermelésre vonatkozó versenypályázatokat nemrég írták ki, ami néhány nagy nemzetközi olajtársaság érdeklődését is felkeltette. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsóbb lesz a gázolaj

Olcsóbb lesz a gázolaj

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Hatalmasat kaszált idén Ed Sheeran

Hatalmasat kaszált idén Ed Sheeran

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét