Tetszett a cikk?

Katonai államcsíny döntötte meg szerda reggel a kormány hatalmát a Nyugat-Afrika partjai közelében lévő Saó Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaságban. A Lusa portugál hírügynökség szerint a lázadók őrizetbe vették Maria Das Neves de Sousa miniszterelnököt és a szigetország kormányának több tagját, köztük az olajkincsek kiaknázásáért is felelős Rafael Branco közmunkaügyi minisztert.

A zendülők Fradique de Menezesnek, az ország - egykori portugál gyarmat - elnökének külföldi távollétét kihasználva hajtották végre az államcsínyt. A portugál állami rádió beszámolója szerint az államcsíny kezdetekor a fővárosban, Sao Toméban fegyverropogás verte fel a csendet, de sebesültekről nem érkezett jelentés, reggelre pedig elült a csatazaj. A hadsereg állítólag átvette az ellenőrzést a helyi televízió és a rádióállomások felett, amelyek jelenleg nem sugároznak adást. Az államcsíny szervezői egyelőre nem tettek közzé közleményt. Portugália Sao Tomé-i nagykövete elmondta, hogy egyelőre várják a puccsisták szándékainak tisztázását az ország jövőjével kapcsolatban. A Guineai-öbölben található, 120-140 ezres lakosságú Sao Tomé és Príncipe a világ egyik legszegényebb országa. A belpolitikai helyzet az elmúlt években ingatag volt, mivel a politikai pártok azon civakodtak, hogyan aknázzák ki a Guineai-öbölben nemrég felfedezett olajkincset, amelytől gyors gazdasági fejlődést és magasabb életszínvonalat reméltek. A Nigériával közösen tervezett tengeri olajkitermelésre vonatkozó versenypályázatokat nemrég írták ki, ami néhány nagy nemzetközi olajtársaság érdeklődését is felkeltette. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon