Mihail Hodorkovszkij, az orosz Jukosz kőolajtársaság elnöke és többségi tulajdonosa szerint az orosz tőke külföldre menekülését eredményezi a vállalat ellen indított összehangolt ügyészségi támadás. Hodorovszkij legközelebbi bizalmasát és üzleti partnerét nemrég tíz évvel ezelőtti privatizációs ügyletek miatt őrizetbe vették, s a egfőbb ügyészség átfogó adóellenőrzést kér a Yukosznál.

Noha sokan tudni vélték, Hodorkovszkij nem tér haza, a leggazdagabb orosznak számító üzletember szerdán visszarepült Moszkvába az Egyesült Államokból, ahol egy befektetési konferencián vett részt. Hodorkovszkij szerdán úgy nyilatkozott, hogy máris sok befektetést halasztottak el a Jukosz elleni támadás miatt, és dollármillárdokra, vagy akár több tízmilliárd dollárra is rúghat majd a kár mértéke az év végére. A moszkvai tőzsdeindex csak a pénteki házkutatás után 10 százalékot esett, a Jukosz részvényeinek mélyrepülése miatt.
Hodorkovszkij egyik legközelebbi bizalmasát és üzleti partnerét, Platon Lebegyevet, a Menatep pénzügyi csoport elnökét két hete vették őrizetbe egy 10 évvel ezelőtti privatizációs ügylet kapcsán. A Forbes magazin szerint a világ 427. legvagyonosabb üzletemberét közel 300 millió dolláros gazdasági bűncselekménnyel vádolják. Azóta napi rendszerességgel bukkannak fel új gyanúsítások a Szibnyefty vállalattal folyó egyesülése után Oroszország legnagyobb és egyben a világ negyedik olajvállalatává váló Jukosz ellen. Múlt hét pénteken álarcos-fegyveres kommandósokkal tartottak házkutatást a cég moszkvai székházában a Menatep-ügy kapcsán, szerdán pedig megerősítették, hogy a legfőbb ügyészség átfogó adóellenőrzést kér a Jukosznál.
Orosz és nyugati megfigyelők, politikusok és az orosz gyáriparosok szövetsége is a Kreml egyes köreiből indított támadást emleget a Jukosz, illetve az "oligarcháknak" nevezett orosz nagytőke ellen, a decemberi parlamenti, illetve a jövő évi elnökválasztás előtt. Az orosz politikai vezetők közül eddig Mihail Kaszjanov miniszterelnök és Szergej Mironov, a parlament felsőházának elnöke állt ki a Jukosz mellett. Szerdán a felsőház egyik alelnöke, Valerij Goregljad vélekedett úgy, hogy a Jukosz-botrány mögött a vagyon újraelosztása áll. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben