Tetszett a cikk?

Mihail Hodorkovszkij, az orosz Jukosz kőolajtársaság elnöke és többségi tulajdonosa szerint az orosz tőke külföldre menekülését eredményezi a vállalat ellen indított összehangolt ügyészségi támadás. Hodorovszkij legközelebbi bizalmasát és üzleti partnerét nemrég tíz évvel ezelőtti privatizációs ügyletek miatt őrizetbe vették, s a egfőbb ügyészség átfogó adóellenőrzést kér a Yukosznál.

Noha sokan tudni vélték, Hodorkovszkij nem tér haza, a leggazdagabb orosznak számító üzletember szerdán visszarepült Moszkvába az Egyesült Államokból, ahol egy befektetési konferencián vett részt. Hodorkovszkij szerdán úgy nyilatkozott, hogy máris sok befektetést halasztottak el a Jukosz elleni támadás miatt, és dollármillárdokra, vagy akár több tízmilliárd dollárra is rúghat majd a kár mértéke az év végére. A moszkvai tőzsdeindex csak a pénteki házkutatás után 10 százalékot esett, a Jukosz részvényeinek mélyrepülése miatt.
Hodorkovszkij egyik legközelebbi bizalmasát és üzleti partnerét, Platon Lebegyevet, a Menatep pénzügyi csoport elnökét két hete vették őrizetbe egy 10 évvel ezelőtti privatizációs ügylet kapcsán. A Forbes magazin szerint a világ 427. legvagyonosabb üzletemberét közel 300 millió dolláros gazdasági bűncselekménnyel vádolják. Azóta napi rendszerességgel bukkannak fel új gyanúsítások a Szibnyefty vállalattal folyó egyesülése után Oroszország legnagyobb és egyben a világ negyedik olajvállalatává váló Jukosz ellen. Múlt hét pénteken álarcos-fegyveres kommandósokkal tartottak házkutatást a cég moszkvai székházában a Menatep-ügy kapcsán, szerdán pedig megerősítették, hogy a legfőbb ügyészség átfogó adóellenőrzést kér a Jukosznál.
Orosz és nyugati megfigyelők, politikusok és az orosz gyáriparosok szövetsége is a Kreml egyes köreiből indított támadást emleget a Jukosz, illetve az "oligarcháknak" nevezett orosz nagytőke ellen, a decemberi parlamenti, illetve a jövő évi elnökválasztás előtt. Az orosz politikai vezetők közül eddig Mihail Kaszjanov miniszterelnök és Szergej Mironov, a parlament felsőházának elnöke állt ki a Jukosz mellett. Szerdán a felsőház egyik alelnöke, Valerij Goregljad vélekedett úgy, hogy a Jukosz-botrány mögött a vagyon újraelosztása áll. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Megszűnik a POSZT

Megszűnik a POSZT