Tetszett a cikk?

Rövid tűzpárbaj zajlott le a két Koreát elválasztó demarkációs vonal mentén csütörtök reggel, ami egyes értékelések szerint növelheti a diplomáciai téteket egy olyan időszakban, amikor Észak-Korea késznek mutatkozik folytatni a tárgyalásokat atomprogramjáról. A demarkációs vonalat ellenőrző amerikai ENSZ-parancsnokság vizsgálatot indított az ügyben.

A dél-koreai fegyveres erők vezérkarának szóvivője szerint a lövöldözés a 250 kilométer hosszú, 4 kilométer széles demilitarizált övezet középső részén történt. Az egy percig tartó tűzpárbajban a déli oldalon senki sem sebesült meg, de a lövedékek kissé megrongálták a dél-koreai orposzt falát. A szóvivő szerint előbb az észak-koreaiak négy lövést adtak le déli irányba, mire a dél-koreai katonák tizenhéttel válaszoltak.
A dél-koreai fegyveres erők és a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat ellenőrző amerikai ENSZ-parancsnokság vizsgálatot indított a tűzpárbaj körülményeinek tisztázására; ennek eredményei alapján döntenek a további lépésekről. Észak-Korea egyelőre nem reagált a történtekre; nem hozta nyilvánosságra azt sem, hogy a demilitarizált övezet északi oldalán megsebesítettek-e valakit a lövedékek.
Az incidens előrevetíti, hogy a következő napokban - az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodás megkötésének július 27-i 50 éves évfordulója előtt - növekedhet a feszültség a demilitarizált övezetben. Phenjan a múltban gyakorta folyamodott ahhoz a módszerhez, hogy figyelemfelkeltés céljából vagy kompromisszumokba, engedményekbe való beleegyezése előtt növelte a feszültséget.
Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy Észak-Korea késznek tűnik az atomprogramjáról Kínával és az Egyesült Államokkal áprilisban folytatott háromoldalú tárgyalások felújítására. Az áprilisi pekingi megbeszélések nem hoztak áttörést, utána pedig Phenjan egy ideig ismét azt követelte, hogy közvetlen tárgyalásokat folytathasson a washingtoni kormányzattal.
A két Korea között létesített demilitarizált övezet térségében nem túl gyakoriak az átlövések, legutóbb 2001 novemberében történt a mostanihoz hasonló incidens. Ugyanakkor hat dél-koreai és a becslések szerint 13 észak-koreai tengerész vesztette életét abban a tűzharcban, amely a két ország hadihajói között robbant ki tavaly júniusban a Koreai-félsziget partjai előtti vitatott hovatartozású területi vizeken. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Elítélték a tíz ember halálát okozó torontói gázolás elkövetőjét

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam