Rövid tűzpárbaj zajlott le a két Koreát elválasztó demarkációs vonal mentén csütörtök reggel, ami egyes értékelések szerint növelheti a diplomáciai téteket egy olyan időszakban, amikor Észak-Korea késznek mutatkozik folytatni a tárgyalásokat atomprogramjáról. A demarkációs vonalat ellenőrző amerikai ENSZ-parancsnokság vizsgálatot indított az ügyben.

A dél-koreai fegyveres erők vezérkarának szóvivője szerint a lövöldözés a 250 kilométer hosszú, 4 kilométer széles demilitarizált övezet középső részén történt. Az egy percig tartó tűzpárbajban a déli oldalon senki sem sebesült meg, de a lövedékek kissé megrongálták a dél-koreai orposzt falát. A szóvivő szerint előbb az észak-koreaiak négy lövést adtak le déli irányba, mire a dél-koreai katonák tizenhéttel válaszoltak.
A dél-koreai fegyveres erők és a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat ellenőrző amerikai ENSZ-parancsnokság vizsgálatot indított a tűzpárbaj körülményeinek tisztázására; ennek eredményei alapján döntenek a további lépésekről. Észak-Korea egyelőre nem reagált a történtekre; nem hozta nyilvánosságra azt sem, hogy a demilitarizált övezet északi oldalán megsebesítettek-e valakit a lövedékek.
Az incidens előrevetíti, hogy a következő napokban - az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodás megkötésének július 27-i 50 éves évfordulója előtt - növekedhet a feszültség a demilitarizált övezetben. Phenjan a múltban gyakorta folyamodott ahhoz a módszerhez, hogy figyelemfelkeltés céljából vagy kompromisszumokba, engedményekbe való beleegyezése előtt növelte a feszültséget.
Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy Észak-Korea késznek tűnik az atomprogramjáról Kínával és az Egyesült Államokkal áprilisban folytatott háromoldalú tárgyalások felújítására. Az áprilisi pekingi megbeszélések nem hoztak áttörést, utána pedig Phenjan egy ideig ismét azt követelte, hogy közvetlen tárgyalásokat folytathasson a washingtoni kormányzattal.
A két Korea között létesített demilitarizált övezet térségében nem túl gyakoriak az átlövések, legutóbb 2001 novemberében történt a mostanihoz hasonló incidens. Ugyanakkor hat dél-koreai és a becslések szerint 13 észak-koreai tengerész vesztette életét abban a tűzharcban, amely a két ország hadihajói között robbant ki tavaly júniusban a Koreai-félsziget partjai előtti vitatott hovatartozású területi vizeken. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá