Tetszett a cikk?

Csecsenföldön önként beszolgáltatta fegyvereit Aszlan Maszhadov csecsen vezető testőrségének közel 40 tagja. Négyen meghaltak, tizennyolcan megsebesültek csütörtökön egy pokolgép robbanása következtében a dagesztáni Haszav-jürtben.

Ramzan Kadirov, a csecsenföldi kormányzat biztonsági szolgálatának vezetője elmondta: Sámil Bászájev csecsen hadúr alakulatának néhány tagja már korábban beszüntette az ellenállást, amnesztiában részesült, és azóta részt vesz az orosz belügyi erők és reguláris csapatok oldalán a Csecsenföld önállóságáért harcoló fegyveresek elleni hadműveletekben. Az átállt csecsen fegyveresek részt vettek a grozniji kormányépületek elleni robbantásos merényletért felelős támadók elfogásában is.
Az Aszlan Maszhadov vezette fegyveres szakadárok korábban szemfényvesztésnek nevezték a szeptember elsejéig életben lévő amnesztiatörvényt. Eddig több tucat szakadár adta meg magát a közkegyelem lehetőségével élve, de a katonai helyzet nem látszik nyugodni a köztársaságban.
Merénylet Dagesztánban
Négyen meghaltak, tizennyolcan megsebesültek csütörtökön egy pokolgép robbanása következtében a dagesztáni Haszav-jürtben. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság nyugati részén fekvő városban a helyi rendőrkapitányság épülete előtt robbant fel csütörtökön egy motorkerékpárra erősített pokolgép. Az ismeretlen merénylő csavarokkal és csapágygolyókkal töltötte meg a robbanószerkezetet, hogy növelje annak pusztító hatását. Adilgirej Magomed-Tagirov dagesztáni belügyminiszter gyanúja szerint a Csecsenföldön és Dagesztánban egyaránt jelen levő fanatikus vahhábita muzulmán szekta tagjai követték el a véres merényletet, mert destabilizálni akarják a köztársaság társadalmi-politikai helyzetét.
1996 augusztusában a csecsen terület határához közel fekvő Haszav-jürtben írták alá Moszkva képviselői azt a békeegyezményt a csecsen lázadókkal, amely lezárta az 1994-ben kitört első csecsen háborút. A többségében muzulmánok lakta Dagesztánban nem ritkák az erőszakos cselekmények, amelyek egy része összefügg a Csecsenföldön az orosz erők és a szakadár lázadók között időközben kitört újabb fegyveres konfliktussal. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette