Csecsenföldön önként beszolgáltatta fegyvereit Aszlan Maszhadov csecsen vezető testőrségének közel 40 tagja. Négyen meghaltak, tizennyolcan megsebesültek csütörtökön egy pokolgép robbanása következtében a dagesztáni Haszav-jürtben.

Ramzan Kadirov, a csecsenföldi kormányzat biztonsági szolgálatának vezetője elmondta: Sámil Bászájev csecsen hadúr alakulatának néhány tagja már korábban beszüntette az ellenállást, amnesztiában részesült, és azóta részt vesz az orosz belügyi erők és reguláris csapatok oldalán a Csecsenföld önállóságáért harcoló fegyveresek elleni hadműveletekben. Az átállt csecsen fegyveresek részt vettek a grozniji kormányépületek elleni robbantásos merényletért felelős támadók elfogásában is.
Az Aszlan Maszhadov vezette fegyveres szakadárok korábban szemfényvesztésnek nevezték a szeptember elsejéig életben lévő amnesztiatörvényt. Eddig több tucat szakadár adta meg magát a közkegyelem lehetőségével élve, de a katonai helyzet nem látszik nyugodni a köztársaságban.
Merénylet Dagesztánban
Négyen meghaltak, tizennyolcan megsebesültek csütörtökön egy pokolgép robbanása következtében a dagesztáni Haszav-jürtben. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság nyugati részén fekvő városban a helyi rendőrkapitányság épülete előtt robbant fel csütörtökön egy motorkerékpárra erősített pokolgép. Az ismeretlen merénylő csavarokkal és csapágygolyókkal töltötte meg a robbanószerkezetet, hogy növelje annak pusztító hatását. Adilgirej Magomed-Tagirov dagesztáni belügyminiszter gyanúja szerint a Csecsenföldön és Dagesztánban egyaránt jelen levő fanatikus vahhábita muzulmán szekta tagjai követték el a véres merényletet, mert destabilizálni akarják a köztársaság társadalmi-politikai helyzetét.
1996 augusztusában a csecsen terület határához közel fekvő Haszav-jürtben írták alá Moszkva képviselői azt a békeegyezményt a csecsen lázadókkal, amely lezárta az 1994-ben kitört első csecsen háborút. A többségében muzulmánok lakta Dagesztánban nem ritkák az erőszakos cselekmények, amelyek egy része összefügg a Csecsenföldön az orosz erők és a szakadár lázadók között időközben kitört újabb fegyveres konfliktussal. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?