Tetszett a cikk?

Szaddám Huszeinnek tulajdonított újabb hangfelvételt játszott le csütörtökön a dubaji központú al-Arabija és a katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió. A megbuktatott diktátor azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban hazudtak saját népüknek a háború mielőbbi megindítása érdekében.

„Mára nyilvánvalóvá vált, hogy alaptalanok azok a vádak, miszerint Irak tömegpusztító fegyvereket birtokol - hangoztatja a hangszalagon Szaddám Huszein. A megszállók felfedték igazi szándékukat, ami nem más, mint Irak elözönlése és felosztása - hallható a felvételen, amit feltehetően a Baasz párt hatalomra jutásának csütörtöki 35. évfordulójához időzítve juttattak el a két arab nyelvű televízióhoz. A volt diktátor a szalagon azzal fenyegeti meg a koalíciós erőket, hogy az elkövetkező időszakban az ellenük irányuló szabotázsakciók fokozódásával kell számolniuk.
A megbuktatott iraki elnök nyilatkozatait jól ismerő szakértők szerint a lejátszott felvételen hallható hang nagyon hasonlít Szaddám Huszein hangszínéhez, illetve beszédei stílusához. A szöveg kétségtelenül tartalmaz a közeli napokban történt eseményekre való utalásokat is: a beszélő az iraki tömegpusztító fegyverek körüli diplomáciai bonyodalmon kívül szól az amerikai erők által nemrég életre hívott iraki kormányzótanácsról is, amely szerinte "csak a megszállók akaratát képviselheti", nem a nép érdekét. A hangszalag hitelességét illetően megbízható szakértői vélemény egyelőre még nem áll rendelkezésre.
A csütörtökön lejátszott felvétel immár a harmadik Szaddámnak tulajdonított hangfelvétel, amely áprilisi bukása óta a nyilvánosságra került. Az al-Arabija televízió közölte: a felvételt egyik újságírójához juttatták el ismeretlenek Bagdadban. A Szaddám-rezsim idején minden év július 17-én nagyszabású ünnepségeket rendeztek a Baasz párt hatalomra jutásának emlékére. Csütörtökön hosszú évek óta először elmaradtak az ünneplések Bagdad és a többi iraki város utcáin. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?