Szaddám Huszeinnek tulajdonított újabb hangfelvételt játszott le csütörtökön a dubaji központú al-Arabija és a katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió. A megbuktatott diktátor azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban hazudtak saját népüknek a háború mielőbbi megindítása érdekében.

„Mára nyilvánvalóvá vált, hogy alaptalanok azok a vádak, miszerint Irak tömegpusztító fegyvereket birtokol - hangoztatja a hangszalagon Szaddám Huszein. A megszállók felfedték igazi szándékukat, ami nem más, mint Irak elözönlése és felosztása - hallható a felvételen, amit feltehetően a Baasz párt hatalomra jutásának csütörtöki 35. évfordulójához időzítve juttattak el a két arab nyelvű televízióhoz. A volt diktátor a szalagon azzal fenyegeti meg a koalíciós erőket, hogy az elkövetkező időszakban az ellenük irányuló szabotázsakciók fokozódásával kell számolniuk.
A megbuktatott iraki elnök nyilatkozatait jól ismerő szakértők szerint a lejátszott felvételen hallható hang nagyon hasonlít Szaddám Huszein hangszínéhez, illetve beszédei stílusához. A szöveg kétségtelenül tartalmaz a közeli napokban történt eseményekre való utalásokat is: a beszélő az iraki tömegpusztító fegyverek körüli diplomáciai bonyodalmon kívül szól az amerikai erők által nemrég életre hívott iraki kormányzótanácsról is, amely szerinte "csak a megszállók akaratát képviselheti", nem a nép érdekét. A hangszalag hitelességét illetően megbízható szakértői vélemény egyelőre még nem áll rendelkezésre.
A csütörtökön lejátszott felvétel immár a harmadik Szaddámnak tulajdonított hangfelvétel, amely áprilisi bukása óta a nyilvánosságra került. Az al-Arabija televízió közölte: a felvételt egyik újságírójához juttatták el ismeretlenek Bagdadban. A Szaddám-rezsim idején minden év július 17-én nagyszabású ünnepségeket rendeztek a Baasz párt hatalomra jutásának emlékére. Csütörtökön hosszú évek óta először elmaradtak az ünneplések Bagdad és a többi iraki város utcáin. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad