Befejezte washingtoni villámlátogatását Tony Blair kormányfő, aki előbb a kongresszusban mondott beszédet, majd George Bush amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatót. Blair szerint az iraki háború igazságos volt, de az amerikai-brit koalíció feladata a közel-keleti országban még nem fejeződött be.

Blair az amerikai törvényhozás két házának tagjai előtt kifejtette: az Egyesült Államoknak nem pusztán fegyverekkel, de értékeinek vállalásával és hirdetésével is küzdenie kell a zsarnokság és a terrorizmus ellen. Szerinte Irakban az amerikai-brit koalíció feladata nem fejeződött be Szaddám Huszein volt elnök megbuktatásával, hiszen mind gazdaságilag, mind politikailag talpra kell állítani az országot. A brit kormányfő szorgalmazta, hogy Amerika és Európa a jövőben szorosan működjön együtt, mert ha ezt teszi, akkor "a többiek is velük dolgoznak". Sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a megreformálását, és óva intett attól, hogy a Közel-Keleten a terrorizmus diadalmaskodjék.
Blair egyébként különleges megtiszteltetésben részesült, hogy az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén szólalhatott fel, hiszen ilyen lehetőséget eddig csak három brit miniszterelnök kapott: Winston Churchill, Clement Attlee és Margaret Thatcher. A megtiszteltetés jelzi, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Egyesült Államok "privilegizált" szövetségesének számít.
Blair rögtön a kongresszusi beszéd után Bush elnökkel együtt fejtette ki véleményét a sajtó képviselői előtt. Eszmefuttatásukból kiviláglott: igazoltnak tartják az iraki hadjáratot, annak ellenére is, hogy egyelőre nem találtak az arab országban tömegpusztító fegyvereket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bizonyíthatóan nem tévedtek: Szaddám Huszein rendszere vegyi és biológiai fegyvereket állított elő, és igyekezett a nukleáris fegyverek gyártására is szert tenni.
Blair a sajtóértekezleten lényegében megismételte azt, amit egy órával korábban az amerikai kongresszusban is kifejtett: Szaddám Huszein valós fenyegetést jelentett a világra, és ezt az egész nemzetközi közvélemény elismerte. A kormányfő szerint a brit titkosszolgálat értesülései helytállóak voltak. Blair ismét előhozakodott azzal a vitatott váddal, hogy Irak az elmúlt évtizedekben Nigertől vett urániumot. Szerinte a brit titkosszolgálatok adatai helytállóak voltak. (A Fehér Ház korábban már beismerte, hogy Bushnak januárban az Unióhoz intézett üzenetében nem kellett volna hivatkoznia brit értesülésekre a küszöbönálló harci cselekmények jogosságának alátámasztásakor.) (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját