Tetszett a cikk?

Befejezte washingtoni villámlátogatását Tony Blair kormányfő, aki előbb a kongresszusban mondott beszédet, majd George Bush amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatót. Blair szerint az iraki háború igazságos volt, de az amerikai-brit koalíció feladata a közel-keleti országban még nem fejeződött be.

Blair az amerikai törvényhozás két házának tagjai előtt kifejtette: az Egyesült Államoknak nem pusztán fegyverekkel, de értékeinek vállalásával és hirdetésével is küzdenie kell a zsarnokság és a terrorizmus ellen. Szerinte Irakban az amerikai-brit koalíció feladata nem fejeződött be Szaddám Huszein volt elnök megbuktatásával, hiszen mind gazdaságilag, mind politikailag talpra kell állítani az országot. A brit kormányfő szorgalmazta, hogy Amerika és Európa a jövőben szorosan működjön együtt, mert ha ezt teszi, akkor "a többiek is velük dolgoznak". Sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a megreformálását, és óva intett attól, hogy a Közel-Keleten a terrorizmus diadalmaskodjék.
Blair egyébként különleges megtiszteltetésben részesült, hogy az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén szólalhatott fel, hiszen ilyen lehetőséget eddig csak három brit miniszterelnök kapott: Winston Churchill, Clement Attlee és Margaret Thatcher. A megtiszteltetés jelzi, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Egyesült Államok "privilegizált" szövetségesének számít.
Blair rögtön a kongresszusi beszéd után Bush elnökkel együtt fejtette ki véleményét a sajtó képviselői előtt. Eszmefuttatásukból kiviláglott: igazoltnak tartják az iraki hadjáratot, annak ellenére is, hogy egyelőre nem találtak az arab országban tömegpusztító fegyvereket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bizonyíthatóan nem tévedtek: Szaddám Huszein rendszere vegyi és biológiai fegyvereket állított elő, és igyekezett a nukleáris fegyverek gyártására is szert tenni.
Blair a sajtóértekezleten lényegében megismételte azt, amit egy órával korábban az amerikai kongresszusban is kifejtett: Szaddám Huszein valós fenyegetést jelentett a világra, és ezt az egész nemzetközi közvélemény elismerte. A kormányfő szerint a brit titkosszolgálat értesülései helytállóak voltak. Blair ismét előhozakodott azzal a vitatott váddal, hogy Irak az elmúlt évtizedekben Nigertől vett urániumot. Szerinte a brit titkosszolgálatok adatai helytállóak voltak. (A Fehér Ház korábban már beismerte, hogy Bushnak januárban az Unióhoz intézett üzenetében nem kellett volna hivatkoznia brit értesülésekre a küszöbönálló harci cselekmények jogosságának alátámasztásakor.) (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében