Tetszett a cikk?

Két brit, egy holland és egy lengyel turista életét követelték a francia Riviérán hétfő óta pusztító, példátlan hevességű erdőtüzek, amelyek több gócból kiindulva több ezer hektárnyi erdőt emésztettek fel. A tűzoltók szándékos gyújtogatásra gyanakszanak.

A Saint-Tropez-i öböl egyik fürdőhelyét, Sainte-Maxime városkát hétfő estére teljesen körülzárta a szokatlan sebességgel előrehaladó lángfal. A városkát végül sikerült megóvni a tűztől, de keddre virradóra egy 76 esztendős holland turista életét vesztette a lángok között. Néhány órával korábban két brit turista életét követelte a tűzvész: a közeli erdőben rekedt 63 éves nagymama és 15 éves unokája autón próbált menekülni a lángtenger elől, de nem tudtak időben biztonságos helyre jutni. A negyedik halálos áldozat egy 72 éves lengyel turista.
A szintén veszélyeztetett Fréjus városából hatezer helyi lakost és nyaralót menekítettek ki; ők kedden délelőtt már visszatérhettek. Tűzvészek dúlnak az Alpok déli területein és Korzikán is, itt 400 hektár erdő égett le, és a tűz egy halálos áldozatot követelt. A dél-franciaországi Var megyében 1700 tűzoltót és 400 katonát vetettek be, közülük 800 a Sainte-Maxime körüli erdőtüzet próbálja körülhatárolni, ahol már 8000 hektárnyi fenyőerdő és cserjés égett le.
A tűzoltók szándékos gyújtogatásra gyanakszanak, mert megállapították, hogy körülbelül harminc, egymáshoz viszonylag közeli helyen keletkeztek tüzek, csekély időkülönbséggel. Néhány helyszínen kanóccal ellátott gyújtópalackok is maradtak. Nicolas Sarkozy belügyminiszter kíméletlen fellépést ígért a felelősökkel szemben, akár szándékosan, akár hanyagságból okoztak erdőtüzet. A Francia Polinéziában tartózkodó Jacques Chirac francia elnök ugyancsak "rendkívüli szigort" helyezett kilátásba a gyújtogatókkal szemben.
Az Európát sújtó aszály számos erdőtüzet okozott Olaszországban is, az elmúlt napokban hasonló gondokkal küszködő Spanyolországban viszont már visszaszorulóban van a tűzesetek száma. Az olasz polgári védelem szóvivője szerint az olasz tűzoltók június 11-tól keddig összesen 892 alkalommal kényszerültek beavatkozásra. Spanyolországban az erdőtüzek idén kisebb területen pusztítottak, mint tavaly, annak ellenére is, hogy június eleje óta igen magas a hőmérséklet. Egy spanyol tisztségviselő szerint a helyi erdőtüzek 70 százalékát gondatlanság okozta. Idén januártól júniusig 19 187 hektár erdő égett le Spanyolországban, míg tavaly ugyanebben az időszakban 60 ezer hektár vált a lángok martalékává. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá

Tovább drágul a nyíregyházi stadion, akár 19 milliárd forintot is elkölthetnek rá