Két brit, egy holland és egy lengyel turista életét követelték a francia Riviérán hétfő óta pusztító, példátlan hevességű erdőtüzek, amelyek több gócból kiindulva több ezer hektárnyi erdőt emésztettek fel. A tűzoltók szándékos gyújtogatásra gyanakszanak.

A Saint-Tropez-i öböl egyik fürdőhelyét, Sainte-Maxime városkát hétfő estére teljesen körülzárta a szokatlan sebességgel előrehaladó lángfal. A városkát végül sikerült megóvni a tűztől, de keddre virradóra egy 76 esztendős holland turista életét vesztette a lángok között. Néhány órával korábban két brit turista életét követelte a tűzvész: a közeli erdőben rekedt 63 éves nagymama és 15 éves unokája autón próbált menekülni a lángtenger elől, de nem tudtak időben biztonságos helyre jutni. A negyedik halálos áldozat egy 72 éves lengyel turista.
A szintén veszélyeztetett Fréjus városából hatezer helyi lakost és nyaralót menekítettek ki; ők kedden délelőtt már visszatérhettek. Tűzvészek dúlnak az Alpok déli területein és Korzikán is, itt 400 hektár erdő égett le, és a tűz egy halálos áldozatot követelt. A dél-franciaországi Var megyében 1700 tűzoltót és 400 katonát vetettek be, közülük 800 a Sainte-Maxime körüli erdőtüzet próbálja körülhatárolni, ahol már 8000 hektárnyi fenyőerdő és cserjés égett le.
A tűzoltók szándékos gyújtogatásra gyanakszanak, mert megállapították, hogy körülbelül harminc, egymáshoz viszonylag közeli helyen keletkeztek tüzek, csekély időkülönbséggel. Néhány helyszínen kanóccal ellátott gyújtópalackok is maradtak. Nicolas Sarkozy belügyminiszter kíméletlen fellépést ígért a felelősökkel szemben, akár szándékosan, akár hanyagságból okoztak erdőtüzet. A Francia Polinéziában tartózkodó Jacques Chirac francia elnök ugyancsak "rendkívüli szigort" helyezett kilátásba a gyújtogatókkal szemben.
Az Európát sújtó aszály számos erdőtüzet okozott Olaszországban is, az elmúlt napokban hasonló gondokkal küszködő Spanyolországban viszont már visszaszorulóban van a tűzesetek száma. Az olasz polgári védelem szóvivője szerint az olasz tűzoltók június 11-tól keddig összesen 892 alkalommal kényszerültek beavatkozásra. Spanyolországban az erdőtüzek idén kisebb területen pusztítottak, mint tavaly, annak ellenére is, hogy június eleje óta igen magas a hőmérséklet. Egy spanyol tisztségviselő szerint a helyi erdőtüzek 70 százalékát gondatlanság okozta. Idén januártól júniusig 19 187 hektár erdő égett le Spanyolországban, míg tavaly ugyanebben az időszakban 60 ezer hektár vált a lángok martalékává. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt