Az olasz szenátus kedd esti döntése alapján az illetékes ügyészek folytathatják a Silvio Berlusconi miniszterelnök elleni adócsalási vizsgálatot, jelentette szerdán az EU Observer. A vizsgálatot korábban leállító Roberto Castelli igazságügyi miniszter ellen bizalmatlansági szavazást tartott a szenátus.

Valószínűleg túlélte a Berlusconi vizsgálatok kérdéséből fakadó válságát az olasz kormány a tegnap esti döntés után, amelyben a miniszterelnök ügyleteinek további vizsgálata mellett foglaltak állást az olasz honatyák. Helyén maradhat a vizsgálatokat korábban leállító Castelli is, miután az ellene kedden tartott bizalmatlansági szavazás megerősítette pozíciójában.
Az MTI szerint a koalícióban a kereszténydemokraták szakítással fenyegetőztek arra az esetre, ha Roberto Castelli igazságügyi miniszter nem vonja vissza múlt heti rendeletét, amellyel leállíttatta az ügyészi vizsgálatokat Silvio Berlusconi egyik adócsalási ügyében. Berlusconi cége, a Fininvest ugyanis 1994 és 1996 között állítólag külföldi, főleg svájci off-shore cégek bevonásával számos amerikai film televíziós és mediajogait vásárolta fel. Ezek a jogok később Berlusconi média- és reklámcégénél, a Mediasetnél kötöttek ki, s az ügyletet két olasz ügyész az Egyesült Államoktól és Svájctól kért segítséggel vizsgálta. Az igazságügyi tárca irányítója a parlament által június 20-án elfogadott mentelmi törvényre hivatkozva azonban leállíttatta az egész procedúrát.
Nemcsak a balközép ellenzék, hanem a kormánypárti erők egy része is ellenezte ezt a lépést, hangoztatva, hogy Castelli önkényesen és tévesen értelmezi a törvényt. Ez utóbbi ugyanis - érveltek az ellenzők - az öt legmagasabb közjogi méltóság, így a miniszterelnök ellen folyó perek mindenkori felfüggesztését irányozza elő ugyan, de nem vonatkozik a pereket megelőző vizsgálatokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös szerint az igazságügyi fegyverszakértő tévedett

Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös szerint az igazságügyi fegyverszakértő tévedett

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot