Tetszett a cikk?

Az olasz szenátus kedd esti döntése alapján az illetékes ügyészek folytathatják a Silvio Berlusconi miniszterelnök elleni adócsalási vizsgálatot, jelentette szerdán az EU Observer. A vizsgálatot korábban leállító Roberto Castelli igazságügyi miniszter ellen bizalmatlansági szavazást tartott a szenátus.

Valószínűleg túlélte a Berlusconi vizsgálatok kérdéséből fakadó válságát az olasz kormány a tegnap esti döntés után, amelyben a miniszterelnök ügyleteinek további vizsgálata mellett foglaltak állást az olasz honatyák. Helyén maradhat a vizsgálatokat korábban leállító Castelli is, miután az ellene kedden tartott bizalmatlansági szavazás megerősítette pozíciójában.
Az MTI szerint a koalícióban a kereszténydemokraták szakítással fenyegetőztek arra az esetre, ha Roberto Castelli igazságügyi miniszter nem vonja vissza múlt heti rendeletét, amellyel leállíttatta az ügyészi vizsgálatokat Silvio Berlusconi egyik adócsalási ügyében. Berlusconi cége, a Fininvest ugyanis 1994 és 1996 között állítólag külföldi, főleg svájci off-shore cégek bevonásával számos amerikai film televíziós és mediajogait vásárolta fel. Ezek a jogok később Berlusconi média- és reklámcégénél, a Mediasetnél kötöttek ki, s az ügyletet két olasz ügyész az Egyesült Államoktól és Svájctól kért segítséggel vizsgálta. Az igazságügyi tárca irányítója a parlament által június 20-án elfogadott mentelmi törvényre hivatkozva azonban leállíttatta az egész procedúrát.
Nemcsak a balközép ellenzék, hanem a kormánypárti erők egy része is ellenezte ezt a lépést, hangoztatva, hogy Castelli önkényesen és tévesen értelmezi a törvényt. Ez utóbbi ugyanis - érveltek az ellenzők - az öt legmagasabb közjogi méltóság, így a miniszterelnök ellen folyó perek mindenkori felfüggesztését irányozza elő ugyan, de nem vonatkozik a pereket megelőző vizsgálatokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Most már tényleg elkészül az Így jártam apátokkal

Most már tényleg elkészül az Így jártam apátokkal

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be