Nagy-Britannia helyesen és jogosan cselekedett Irakban, de erről még meg kell győzni a brit népet - jelentette ki Tony Blair brit miniszterelnök. A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek David Kelly fegyverszakértő, védelmi minisztériumi tanácsadó öngyilkosságára vonatkoztak.

Kellyt július 18-án találták holtan házának közelében, és feltehető öngyilkossága körülményeinek kivizsgálását Lor Hutton bíróra bízták. A haláleset szinte bizonyosan összefügg azzal, hogy Kellyről néhány nappal korábban kiderült, még májusban ő adott a BBC rádiónak tájékoztatást, amelynek nyomán olyan tudósítás hangzott el - név nélkül idézett forrásra hivatkozva -, hogy a miniszterelnöki hivatal az iraki katonai beavatkozás támogatottságának növelése végett annak idején manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket.
Blair - akinek barbadosi nyári szabadsága előtt ez volt az utolsó nagy sajtóértekezlete - az erre vonatkozó kérdések megválaszolása elől szerdán elzárkózott, és úgy vélte, meg kell várni a Kelly-ügyben pénteken kezdődő vizsgálat következtetéseit. Az eredményekből viszont minden érintettnek haladéktalanul le kell majd vonnia a tanulságot - jelentette ki a miniszterelnök, aki a kormány Irak-politikájának ügyében nem tartja megalapozottnak egy, a korábbi külügyminiszter, Robin Cook által is sürgetett különvizsgálat elindítását. Blair a legfontosabb szövetségesének is tartott PR-főnöke, Alastair Campbell távozásáról szóló híreszteléseket nem kommentálta, csak annyit mondott, nem kíván tápot adni az ezzel kapcsolatos spekulációknak.
A miniszterelnök egyúttal megerősítette, továbbra is az ország élén kíván maradni és eddigi miniszterelnöksége legnehezebb feladata lesz a lakosság meggyőzése az iraki háború megalapozottságáról - bár úgy vélte, ez utóbbiban az idő is segítségére lesz. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők