Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia helyesen és jogosan cselekedett Irakban, de erről még meg kell győzni a brit népet - jelentette ki Tony Blair brit miniszterelnök. A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek David Kelly fegyverszakértő, védelmi minisztériumi tanácsadó öngyilkosságára vonatkoztak.

Kellyt július 18-án találták holtan házának közelében, és feltehető öngyilkossága körülményeinek kivizsgálását Lor Hutton bíróra bízták. A haláleset szinte bizonyosan összefügg azzal, hogy Kellyről néhány nappal korábban kiderült, még májusban ő adott a BBC rádiónak tájékoztatást, amelynek nyomán olyan tudósítás hangzott el - név nélkül idézett forrásra hivatkozva -, hogy a miniszterelnöki hivatal az iraki katonai beavatkozás támogatottságának növelése végett annak idején manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket.
Blair - akinek barbadosi nyári szabadsága előtt ez volt az utolsó nagy sajtóértekezlete - az erre vonatkozó kérdések megválaszolása elől szerdán elzárkózott, és úgy vélte, meg kell várni a Kelly-ügyben pénteken kezdődő vizsgálat következtetéseit. Az eredményekből viszont minden érintettnek haladéktalanul le kell majd vonnia a tanulságot - jelentette ki a miniszterelnök, aki a kormány Irak-politikájának ügyében nem tartja megalapozottnak egy, a korábbi külügyminiszter, Robin Cook által is sürgetett különvizsgálat elindítását. Blair a legfontosabb szövetségesének is tartott PR-főnöke, Alastair Campbell távozásáról szóló híreszteléseket nem kommentálta, csak annyit mondott, nem kíván tápot adni az ezzel kapcsolatos spekulációknak.
A miniszterelnök egyúttal megerősítette, továbbra is az ország élén kíván maradni és eddigi miniszterelnöksége legnehezebb feladata lesz a lakosság meggyőzése az iraki háború megalapozottságáról - bár úgy vélte, ez utóbbiban az idő is segítségére lesz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában megmérték a vakcinák hatásosságát: a nagy vesztes az, akit nem oltottak be

Szerbiában megmérték a vakcinák hatásosságát: a nagy vesztes az, akit nem oltottak be

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik