Tetszett a cikk?

Jövőre távozik posztjáról a brit hírszerzés vezetője, de nem azért, mert Irak miatt nézeteltérésbe keveredett volna a kormánnyal. Nagy-Britanniát jelenleg belpolitikai válság sújtja éppen az Irakkal kapcsolatos hírszerzési anyagok kezelése miatt.

A The Observer hetilap jelentette vasárnap, hogy az 58 éves Sir Richard Dearlove távozása mögött a kormányzat elégedetlensége lehet az iraki hírszerzési információk kezelése miatt. Egy külügyi szóvivő azonban a BBC televíziónak nyilatkozva tagadta, hogy az MI6 vezetője emiatt távozik, és leszögezte, Dearlove továbbra is élvezi a miniszterelnök, a külügyminiszter és minden más kormánytag bizalmát mind Irak, mind más hírszerzési ügyekben. A külügyi közlés szerint Dearlove azért köszön le jövő augusztusban, mert megbízatása lejár. Dearlove-ot 1999 nyarán öt évre nevezték ki a posztra, amelyet két legutóbbi elődje sem birtokolt ennél hosszabb ideig.
Nagy-Britanniát jelenleg belpolitikai válság sújtja éppen az Irakkal kapcsolatos hírszerzési anyagok kezelése miatt. A kormányt az a vád érte, hogy az adatokat kozmetikázva juttatta el a lakossághoz. Ez a botrány vezetett valószínűleg David Kelly iraki fegyverszakértő öngyilkosságához július 18-án. Tény azonban, hogy a vita nem annyira az információk tartalma, hanem azok bemutatása miatt robbant ki, a hírszerzés tehát mindeddig lényegében a botrány körén kívül maradt.
A közelmúltban felszínre került információk szerint alighanem tévedés volt az a brit feltételezés, hogy Szaddám Huszein diktátor ma már elűzött iraki rezsimje az ENSZ-tilalom ellenére Nigertől próbált fegyverek előállításához is használható uránt beszerezni. Erről az információról azonban London értésre adta, hogy nem az amerikai és nem a brit hírszerzéstől, hanem harmadik forrásból származik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta