Tetszett a cikk?

Három francia tűzoltó életét vesztette hétfő este a Maures hegység egyik erdejében, miután kocsijuk a lángok gyűrűjébe került. Idén szeptemberig 54 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak ki Franciaországban az erdőtüzek, 15 éve ez a legsúlyosabb veszteségmérleg.

A jármű vezetőfülkéjében rekedt tűzoltók, egy hivatásos és két önkéntes, elevenen elégtek a délkelet-franciaországi Cogolin település közelében. Egy másik tűzoltókocsinak viszont sikerült kitörnie a lánggyűrűből, s a rajta lévők megmenekültek. Hétfő éjfélig mintegy négyezer hektárnyi erdő vált a tűz martalékává a Cote d'Azur közelében lévő középhegységben. Mintegy ezer tűzoltó birkózott lángokkal, amelyeket a misztrál szélrohamai újra meg újra felszítottak. Júliusban csaknem húszezer hektár égett le a hegységben, ahol évtizedek óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek. Július 28-án négy ember, köztük három turista lelte halálát, a tűz elől menekülve.
Eddig 232 tűzeset ügyében zárult le a vizsgálat, ezek nyomán 88 személyt állítottak elő, közülük 34 fiatalkorút. A francia belügyminiszter összesítése szerint az oltásban részt vevő vízbombázó repülőgépek idén nyáron 11 ezer órát töltöttek a levegőben, kétszer annyit, mint a tavalyi idényben, és 40 százalékkal többet, mint a katasztrofális erdőtüzek évében, 1980-ban. A hét végén Észak-Korzikán és a dél-franciaországi Var megyében újabb erdőtüzek lobbantak fel, a két körzetben együtt kilencezer hektár nagyságú területen harapóztak el a lángok. A legfrissebb mérleg szerint 18 ember szenvedett égési sérüléseket, illetve füstmérgezést. Az oltásba több mint ezer tűzoltó, tíz vízbombázó repülőgép és mentőhelikopterek is bekapcsolódtak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

2 milliárd koronavírus-vakcinát terveznek igazságosan elosztani

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról