Tetszett a cikk?

Legalább tizennégyen haltak meg és több tucat ember sérült meg abban a két izraeli robbantásban, amely kedden érte az izraeli hadsereg egyik támaszpontját Tel Aviv mellett, illetve Jeruzsálem nyugati negyedének egyik kávézóját. A támadásokat valószínűleg palesztin öngyilkos merénylők követték el. Az izraeli, palesztin és orosz vezetés is elítélte a robbantásokat.

Legkevesebb heten haltak meg abban az öngyilkos merényletben, amit egy palesztin férfi hajtott végre kedd este egy jeruzsálemi kávézóban. A sebesültek számát negyvenre teszik, többük állapota válságos. A kedd esti jeruzsálemi és az előzőleg Tel-Aviv közelében elkövetett terrorista akciókban legalább 14 izraeli vesztette életét. A palesztinoknak tulajdonított Tel-Aviv melletti merényletben az elkövetőn kívül heten vesztették életüket és a merénylet elkövetésekor a sérültek számát harminc körülire valószínűsítették.
A kedd délutáni támadást az izraeli főváros egyik külvárosa, Risón-Lecijón közelében lévő Crifin katonai támaszpont megállójában hajtotta végre a merénylő csúcsforgalom idején. Egy szemtanú látott egy személyt, amint a buszmegállóban várakozó katonák felé rohant. A rendőrök üldözőbe vettek egy gépkocsit, amely elmenekült a robbanás helyszínéről. A Háárec című izraeli lap értesülése szerint lehet, hogy nő volt a merénylő, ezt azonban kedd estig nem erősítették meg.
Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki a robbantások miatt lerövidíti indiai látogatását, kijelentette: minthogy a Palesztin Hatóság vonakodik leszerelni az iszlám terrorista szervezeteket, Izrael teszi meg a szükséges lépéseket a lakosság védelmében. A palesztin vezetés kedd este maga is közleményt adott ki, melyben elítéli az öngyilkos merényletet, s tűzszünetet sürget az erőszak megfékezése végett. A palesztinok nyilatkozatukban utalnak a kedd hajnali támadásra is, amelyben az izraeli hadsereg lerombolt egy hebroni háztömböt, miután onnan tüzet nyitottak tájuk. Az akcióban négy palesztin halt meg, köztük a Hamasz katonai szárnyának két vezetője.
Az orosz külügyminisztérium kedden az öngyilkos merényletet elítélő nyilatkozatában leszögezte: a Tel-Aviv közelében történt robbantás következtében összeomolhatnak a közel-keleti kvartett - az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió - által kidolgozott útiterv nyomán feltámadt remények. A külügyminisztérium nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra is, hogy a legújabb merényletet az izraeli-palesztin kapcsolatok egyébként is nehéz szakaszában hajtották végre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben

Kikerült a BBC-hez egy videó arról, hogyan raboskodik egy ujgur férfimodell a lágerben

Régóta várt funkció érkezett az Androidba, fájlokat oszthatunk meg vele

Régóta várt funkció érkezett az Androidba, fájlokat oszthatunk meg vele

Ismét megnyílt az Instagram Múzeum Brüsszelben

Ismét megnyílt az Instagram Múzeum Brüsszelben