Tetszett a cikk?

Rendbontásba torkollott a csütörtöki varsói bányásztüntetés. A bányabezárások ellen tiltakozó tömeg a rohamrendőrökkel is összecsapott, akik közül többen súlyosan megsérültek.

Többen megsebesültek csütörtökön Varsóban, miután a bányabezárások ellen tüntető hétezer fős tömeg randalírozni kezdett. A bányászok a gazdasági minisztériumtól előbb a parlamenthez, majd a miniszterelnökség épületéhez vonultak, eközben kővel dobálták meg a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) székházát és a gazdasági minisztérium épületét. A tüntetők benzines palackokkal dobálták és rudakkal támadták a kiérkező rendőröket is, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. A rendfenntartók gumilövedékekkel riasztólövéseket is leadtak a szélsőségesek megfékezésére, sőt közelharcra is sor került; több tucat rendőr megsérült, egyiküknek a lábát amputálni kellett. Kora délután még mindig nem állt helyre a rend Varsó központjában, a bányászok egy része lezárta a város egyik főútvonalát.
A bányászok négy sziléziai bánya bezárása ellen tiltakozva vonultak utcára. A kormány tervei szerint a munkájukat elveszítő bányászok egy részét más bányákban foglalkoztatnák tovább vagy átképeznék, mások korengedménnyel nyugdíjba vonulhatnának, ők azonban ezt nem akarják elfogadni. A múlt héten Katowicében hasonló, de nagyobb és atrocitásoktól mentes megmozdulás zajlott.
Az SLD szóvivője máris bejelentette, hogy az ügyészséghez fordult a párt székházát ért támadás miatt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izgalmas új telefonnal jön ki a Google

Izgalmas új telefonnal jön ki a Google

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek