Tetszett a cikk?

Nem hozott hivatalos döntést Izrael Jasszer Arafat palesztin elnök meggyilkolásáról - jelentette ki hétfőn Szilvan Salom izraeli külügyminiszter. Az izraeli kormány egy másik tagja vasárnap még a palesztin elnök esetleges megöléséről beszélt.

Az izraeli biztonsági kabinet a múlt héten elkövetett, 15 izraeli életét kioltó két öngyilkos merénylet után elvi döntést hozott Arafat kiutasításáról, de az intézkedés végrehajtásának időpontját nem jelentették be. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy Arafat megölése - a kiutasítás és az elszigetelés mellett - az egyik lehetőség arra, hogy eltávolítsák őt a béke útjából.
Salom hétfőn újságírók viszont előtt leszögezte, hogy Arafat meggyilkolása nem része az izraeli kormány hivatalos politikájának. Korábban sem volt soha; nincs szó semmiféle gyilkosságról, nem is volt szó ilyenről korábban és nincs szó róla most sem - fejtegette. Az Arafat kiutasítására vonatkozó izraeli döntés a palesztinok körében ismét növelte Arafat csökkenő népszerűségét és megerősítette abbéli szerepét is, hogy ő a palesztinok megkérdőjelezhetetlen tekintélyű vezetője és nemzeti jelképe - jegyezte meg az AP.
Hétfőn összeültek az Arafat nevével fémjelezett Fatah palesztin mozgalom parlamenti képviselői, hogy Ahmed Korei kijelölt palesztin miniszterelnök kérésére jelölteket állítsanak a megalakítandó 24 fős új kormány 16 tisztségére. Az új kabinet megalakítására azért van szükség, mert a mérsékelt politikusként ismert Mahmúd Abbász eddigi miniszterelnök az Arafattal kialakult hatalmi vetélkedése miatt szeptember elején lemondott tisztségéről; Arafat pedig az eddig parlamenti elnök Koreit kérte fel a kormányfői tisztségre.
A palesztin törvényhozók közölték, hogy a jelöltlistát Arafattal való egyeztetés alapján állítják össze. Abbászt miniszterelnöksége idején a Fatah folyamatosan bírálta, részben amiatt, mert elégtelennek ítélte képvisletét a kormányban. A mostani eljárás viszont a jelek szerint jelentős befolyást biztosít Arafatnak az új kormány személyi összetételének meghatározásában - hűzte hozzá az amerikai hírügynökség. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon