Tetszett a cikk?

Franciaország nem vétózza meg a Biztonsági Tanácsban az Irakról szóló amerikai határozattervezetet, de feltételekhez köti támogatását. Párizs szerint veszélyes, ha külföldi és keresztény kormányzó irányít egy muzulmán és arab országot.

Jacques Chirac amerikai látogatása előtt a The New York Times napilapnak adott interjúban a feltételek között említette, hogy a névleges hatalmat a lehető leghamarabb át kell adni a 25 tagú iraki kormányzótanácsnak, a valódi irányítást pedig 6-9 hónap alatt választott képviselőknek kell átvenni Irakban.
Chirac szerint a szuverenitás gyors helyreállítása azért fontos, mivel veszélyes, ha külföldi és keresztény kormányzó irányít egy muzulmán és arab országot, ilyen helyzetet egyetlen nép sem fogadhat el a XXI. században. Franciaország ahhoz hasonló megoldást szeretne Irakban, mint amilyen az afganisztáni, ahol Hamid Karzai elnök rendelkezik a teljes szuverenitással, míg Amerika és koalíciós partnerei a békére vigyáznak katonai jelenlétükkel.
Jacques Chirac a napilapnak elmondta, hogy hadnagyként szolgált az algériai függetlenségi háborúban, és ez befolyásolja gondolkodását Irakról. Bebizonyosodott számára, hogy a hatalmas hadsereget is legyőzhetik elszánt ellenfelek kis csoportjai, ha meg vannak róla győződve, hogy joguk van saját országuk igazgatására.
Franciaország mintegy 36 ezer katonát állomásoztat a világon. Afganisztánban 500 francia katona szolgál NATO-parancsnokság, 200 különlegesen kiképzett elitkatona pedig amerikai parancsnokság alatt, és további több tucat francia vesz részt afgán katonák kiképzésében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A napfénytetőn lógott ki az autóból egy ötméteres pálma

A napfénytetőn lógott ki az autóból egy ötméteres pálma

Egymillió eurós segélyt küld Libanonnak Magyarország

Egymillió eurós segélyt küld Libanonnak Magyarország

A kevesebb több: szolid tuningot kapott a Ferrari 812 Superfast

A kevesebb több: szolid tuningot kapott a Ferrari 812 Superfast