Tetszett a cikk?

A visegrádi négyek csúcstalálkozóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia nem foglalt állást egyértelműen arról a magyar javaslatról, hogy az európai alkotmány a nemzeti kisebbségek jogait is rögzítse.

Vladimír Spidla cseh, Leszek Miller lengyel, Mikulás Dzurinda szlovák és Medgyessy Péter magyar kormányfő az európai alkotmányról, illetve az azzal foglalkozó, a hét végén kezdődő római kormányközi konferenciáról tárgyaltak szerdán a Prágától mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő Dobrísban.
Medgyessy Péter miniszterelnök a nemzeti kisebbségek jogairól nyilatkozva leszögezte: a közös állásfoglalás hiánya ellenére a témát felveti a római kormányközi konferencián. Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő Medgyessy szavaira reagálva kijelentette: a kisebbségi jogok rögzítésének kérdését az európai konventben sem fogadták el, s a szlovák fél ezért nem tartja szükségesnek, hogy e témát a kormányközi konferencián felvessék. "Mi azon az állásponton vagyunk, hogy minden ember egyenlő, fajra, nemzetiségre, vallásra való tekintet nélkül. Az általános emberi jogok listája része lesz az európai alkotmánynak, s mi ezt elegendőnek tartjuk, s ezt fogjuk képviselni a konferencián is" - szögezte le Dzurinda. Leszek Miller lengyel kormányfő a tanácskozáson érdemlegesen nem szólt hozzá a témához, míg Vladimír Spidla cseh kormányfő azt mondta: a csehek ezzel eddig nem foglalkoztak, így nincs is semmiféle hivatalos állásfoglalás. Miller ugyanakkor megjegyezte, hogy Varsó a kormányközi konferencián támogatni fogja partnerei minden olyan javaslatát, amely nem ellentétes Lengyelország nemzeti érdekeivel.
Spidla szerint a csúcstalálkozón egyetértés volt abban, hogy az európai alkotmánynak feltétlenül rögzítenie kell az egy ország - egy biztos elvet, illetve az elnöki tisztség rotációs rendszerét. A visegrádi országok nem zárják ki, hogy az elnöki tisztséget országcsoportok is betölthessék. A négy kormányfő egybehangzóan úgy véli, hogy az Európai Unió keretében létrehozandó fegyveres erők semmiképpen sem képezhetik a NATO alternatíváját, s megengedhetetlen, hogy az unión belül exkluzív védelmi csoportok alakuljanak. Ami a döntéshozatali mechanizmusokat illeti, a visegrádiak azt szeretnék, ha megmaradna a minősített többség elve. A visegrádiak támogatják azt a javaslatot is, hogy az alkotmány preambulumában legyen utalás Európa keresztény gyökereire. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyfélnek kerül pénzbe a Telenornál a rosszul sikerült csomagváltás

Az ügyfélnek kerül pénzbe a Telenornál a rosszul sikerült csomagváltás

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez