Tetszett a cikk?

Több mint hatszáz tetemet emeltek ki törvényszéki szakértők az eddig fellelt legnagyobb boszniai tömegsírból, jelentette be Murat Hurtic, az Eltűnt Személyek Felkutatásának Muzulmán Bizottsága elnevezésű szervezet egyik vezetője pénteken.

A szakértők összesen 629 ember földi maradványait találták meg a Szarajevótól 80 kilométerre északkeletre magasodó Crni Vrh hegy tömegsírjában. 481 esetben teljes, 148-ban viszont nem volt teljes a tetem. Az áldozatok között több mint húsz nő és 12 kisgyerek volt - mondta Hurtic az amerikai AP hírügynökségnek. Részint a tetemeken talált ruházat, részint a némelyik ruhában fellelt okmányok alapján megállapítható, hogy muzulmán civilekről van szó, akiket helyi szerb fegyveresek öltek meg 1992 áprilisa és júniusa között a kelet-boszniai Zvornikban és annak környékén - mondta Hurtic. Az áldozatok pontos azonosítása végett az észak-boszniai Tuzlába szállították a tetemeket, ahol elvégzik a DNS-minták elemzését.
Összesen mintegy 250 ezer ember - többségében polgári személy - esett áldozatul a boszniai muzulmán, szerb és horvát közösség ádáz háborújának, amely 1992-ben kezdődött, s három és fél évig tartott. Törvényszéki szakértők eddig 16 500 áldozat földi maradványait emelték ki több mint 300 boszniai tömegsírból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Kinyílik a magyarok pénztárcája, ha a háziállatokról van szó

Kinyílik a magyarok pénztárcája, ha a háziállatokról van szó