Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország közös tervezetének a célja, hogy felszámolja a NATO és az EU viszonyáról szóló, az Egyesült Államokkal hét hónapja folytatott vitát.

Az Európai Unió tagországainak vezetői lényegében megállapodtak arról a kérdésről, hogy az unió csak a NATO-val, vagy nélküle is képes legyen önálló hadműveletek lebonyolítására – tudatták pénteken brüsszeli diplomáciai források. Washington következetesen ellenzi az unió önálló katonai főhadiszállásának a létesítését célzó terveket, mert azokat az észak-atlanti szövetség egységére nézve komoly veszélynek tartja. A csütörtökön született kompromisszum értelmében az uniónak nem lesz önálló katonai szervezete, de egy hadműveleti tervező kirendeltséget létesít a NATO mons-i főhadiszállásán, ahonnan a szövetség segítségével saját európai műveleteit irányítja. Megnövelik továbbá az unió most is létező, de egyelőre csak elvi kérdésekkel foglalkozó vezérkarát, cserébe azonban az EU illetékes szerveinél is lesznek NATO-tisztek.A három ország által csütörtök éjszaka ismertetett elképzeléseket a NATO üdvözölte, George Robertson, a szövetség főtitkára a NATO és az EU számára egyaránt kedvező ügyletnek nevezte a kezdeményezést. Az EU a kollektív védelem megvalósításáról ugyancsak közeli már a megegyezés. A leendő első európai alkotmány rendelkezne arról, hogy bármelyik tagállam megtámadása esetén a többiek kötelessége lesz a bajba jutott segítségére sietni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót