Jó eséllyel távozhat posztjáról a brit kormányfő, amennyiben a kedd esti végszavazáson a parlament nem szavazza meg a kormánypártnak a tandíjak bevezetését céltó törvényjavaslatát.

Vesztésre állt kevesebb, mint fél nappal a sorsdöntővé előlépett felsőoktatási tandíjreform-tervezet kedd esti parlamenti végszavazása előtt a brit kormány, jóllehet a voksolást még egy utolsó, maratoni alsóházi vita és újabb, színfalak mögötti győzködés előzi meg. Ha a brit kormány nem lesz képes a tandíjak bevezetését céltó törvényjavaslatot a parlamenten keresztülvinni, az egybehangzó kommentárok szerint jó eséllyel Tony Blair miniszterelnök távozásához vezethet.A reformot ellenző képviselők szerint a törvénnyel a Munkáspárt feladná egyik alapvető értékét, azt, hogy mindenkinek alanyi jogon jár a felsőoktatás. A népszerűtlen tandíjreform-tervezet ellen - amely tanévenként 3 ezer fontig terjedő, diplomázás után, utólag behajtandó tandíj kirovását tenné lehetővé az állami egyetemeknek - a véglegesnek tűnő adatok szerint 155 munkáspárti képviselő, az alsóházi kormányoldal létszámának több mint harmada lázadt fel. A parlamenti matematika alapján ennek alig több mint a fele, 81 is elég lenne a beterjesztés - és valószínűleg Blair - megbuktatásához akkor, ha az összes ellenzéki képviselő nemmel szavaz.Tony Blair szerdán is kellemetlen helyzetbe kerülhet, ugyanis akkor ismerteti jelentését a David Kelly öngyilkosságának körülményeit feltáró bizottság. A jelentést Lord Hutton felsőházi lordbíró állította össze több havi vizsgálat után David Kelly néhai védelmi minisztériumi fegyverzeti főtanácsadó tavaly júliusi öngyilkosságának körülményeiről. A miniszterelnök már korábban egyértelművé tette, hogy lemond, ha a jelentés megállapítja az ő személyes és közvetlen felelősségét a tragédiához vezető eseményláncolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Annyian kérték, hogy elfogyott az egyik influenza elleni oltóanyag

Annyian kérték, hogy elfogyott az egyik influenza elleni oltóanyag