John Kerry massachusettsi szenátor győzelmét jósolják a felmérések a New Hampshire államban kedden megkezdődött előválasztáson, amely a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok második megméretése az iowai után.

John Kerry szenátor három felmérés szerint az Iowa államban elért sikerére ráduplázva New Hampshire-ben is győzelmet arat a szavazatok 37-38 százalékával. A Gallup, a University of New Hampshire, illetve a Boston Globe adatai szerint Howard Dean volt vermonti kormányzó, aki sokáig vezette a mezőnyt a közvélemény-kutatásokban, de az iowai küldöttválasztó pártgyűléseken a megszégyenítő harmadik helyen végzett, New Hampshire-ben a voksok 25, 22 illetve 15 százalékára számíthat. A harmadik helyezés Wesley Clark nyugalmazott tábornok és John Edwards észak-carolinai szenátor között dőlhet el, bár Joseph Lieberman connecticuti szenátornak is vannak esélyei.Az egész világ rátok figyel - jelentette ki Kerry hétfőn este egy választási rendezvényen. Híveit buzdítva hozzátette, hogy New Hampshire jelezze a vég kezdetét Bush elnöksége számára. A Newsweek magazin legfrissebb számában közzétett felmérés szerint a szenátor valamivel megelőzte Bush elnököt a felmérésekben, így nyerne, ha ma rendeznék a november 2-ra kitűzött elnökválasztást.A hegyei miatt "gránit államnak" nevezett New Hampshire négyévente a nemzetközi figyelem középpontjába kerül, mivel 1920 óta hagyományosan itt rendezik meg elsőként az előválasztást a szövetségi államok közül. Az előválasztáson döntik el a szavazók - az országos elnökjelölt-állító pártkonvenciók delegátusainak a megválasztásával -, hogy a pártok kit küldjenek sorompóba az elnöki tisztségért. A republikánusok számára ezúttal puszta formalitás az előválasztás, mivel George Bush elnöknek a saját pártjában nincsen kihívója és a páholyból nézheti a demokraták versengését.A reggel megnyílt szavazóhelyiségek este nyolc órakor, közép-európai idő szerint hajnali egykor zárnak. A havazás és a nagy hideg ellenére nagyarányú részvétel várható. Az 1,3 milliós, 97 százalékban fehérek lakta New Hampshire 690 ezer bejegyzett szavazójának 37 százaléka republikánus párti, 26 százaléka demokrata párti és 38 százaléka független. Az iowai nyílt szavazásos küldöttválasztó pártgyűlésekkel (caucus) szemben az új-angliai államban titkos szavazáson alapuló választásokat - úgynevezett előválasztásokat (primary) - tartanak, amelyen a Demokrata Párt bejegyzett szavazóin, a "párttagokon" kívül a függetlenek is voksolhatnak.Az első szavazatokat - ami szintén hagyomány - Dixville Notch falucskában adták le: a 15-ből nyolcat Wesley Clark, hármat Kerry, kettőt John Edwards, egyet-egyet pedig Howard Dean és Joseph Liberman kapott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?