John Kerry szenátor a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, míg Howard Dean volt vermonti kormányzó a voksok 26 százalékával a második helyen végzett.

Kerry győzelmével megszilárdította az iowai erőfelmérőn kiharcolt elsőségét a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok mezőnyének az élén. A harmadik és a negyedik helyen, szorosan egymás nyomában Wesley Clark nyugalmazott tábornok és John Edwards szenátor követi egymást a voksok 13 illetve 12 százalékával. Joseph Lieberman szenátor 9 százalékot, Dennis Kusinich ohioi képviselő egy százalékot kapott. Al Sharpton fekete polgárjogi aktivista pár száz voksát százalékban ki sem fejezték.A részvétel az 1,3 millió lakosú államban rekordort döntött, 200 ezren adták le voksukat, dacolva a faggyal és a nagy hóval. Az iowai nyílt szavazásos küldöttválasztó pártgyűlésekkel (caucus) szemben New Hampshire-ben titkos szavazáson alapuló szabályos választásokat - előválasztásokat (primary) - tartottak, amelyen a Demokrata Párt bejegyzett szavazóin, a "párttagokon" kívül a függetlenek (párton kívüliek) is részt vehettek.John Kerry beszédében kijelentette, hogy csak most kezdi el igazán a harcot, hogy legyőzze George Bush elnököt és kiakolbólintsa a Fehér Házból az oda beköltözött kőolaj- s gyógyszeripari érdekkijáró lobbikat. Howard Dean nyilatkozatában elégedetten nyugtázta szilárd második helyezését, amely ismét lendületet ad kampányának.A választókat kevésbé érdekelték a pályázók politikai elképzeléseinek finomságai, sokkal inkább azt mérlegelték, kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze Bush elnököt és sokan vélték úgy, hogy Howard Dean erre nem alkalmas. A Newsweek hírmagazin legfrissebb számában közzétett felmérés szerint John Kerry 3 százalékos különbséggel legyőzné George Busht, ha november 2-a helyett most tartanák az elnökválasztást.A pályázók árnyalatnyi különbségekkel valamennyien az egészségbiztosítási rendszer kiterjesztését, az iskolai oktatás színvonalának a javítását, igazságosabb adórendszert ígérnek és eltérő hangsúllyal bírálják az elnök iraki politikáját.New Hampshire mindössze 22 delegátust küld a Demokrata Párt július végi bostoni elnökjelölt-állító konvenciójára, ahol a győztesnek legalább 2162 delegátus szavazatára van szüksége a 4321 közül. A New Hampshire-i előválasztás jelentősége abban áll, hogy a győztesnek emelkedik az "árfolyama", fokozza az emberek pozitív várakozását iránta. Kerry-t 14, Deant 8 New Hamspshire-i delegátus fogja Bostonban képviselni, a többi pályázónak nem jut küldött, mivel nem érték el a 15 százalékos küszöböt.A jelöltek következő megméretése február 3-án lesz, amikor egyszerre hét államban tartanak előválasztást vagy küldöttválasztó pártgyűléseket (caususokat). Legkésőbb ezután a mezőny megritkul, március 2-át, a tíz államot felölelő "szuperkeddet" követően pedig feltehetően tudni lehet majd, ki lesz Bush elnök demokrata kihívója, mivel akkora már olyan fontos államok is meghozzák a döntést, mint New York vagy Kalifornia. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Soha nem volt ennyire népszerű a briteknél az EU-ban maradás ötlete a Brexit-népszavazás óta

Soha nem volt ennyire népszerű a briteknél az EU-ban maradás ötlete a Brexit-népszavazás óta