Az állatjárványról tartott bangkoki nemzetközi konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a tömeges baromfiirtás a leghatékonyabb fegyver a madárinfluenza elleni harcban. Eközben a kórokozó már Bangkokot is elérte.

A madárinfluenza által sújtott, illetve fenyegetett ázsiai országok a jövőben nyitottabban, gyorsabban és egymással jobban egyeztetve hoznak intézkedéseket a madárinfluenza megfékezésére - erről szerdai bangkoki válságtanácskozásukon állapodtak meg 13 térségbeli ország miniszterei, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió illetékesei.Takszin Sinavatra thaiföldi kormányfő az állatjárvány okozta fenyegetést az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) veszélyességéhez hasonlította. Tudósok korábbi figyelmeztetéséhez hasonlóan Sinavatra is rámutatott arra, hogy a szárnyaspestis kórokozója egyesülhet emberi influenzavírusokkal és egy, a világ egész lakossága számára nagyon veszélyes kereszteződés, mutáció jöhet létre.A madárinfluenzát már 10 ázsiai országban észlelték, legutóbb Kínában és Laoszban. Két újabb vietnami halálesettel 10-re nőtt a járvány bizonyított emberáldozatainak száma: nyolcan Vietnamban, ketten pedig Thaiföldön haltak meg.A kórokozó közben már elérte Bangkokot. A sokmilliós thaiföldi fővárosban harci kakasokon mutatták ki a kórokozót. Thaiföldön már 25 tartományt sújt a szárnyasjárvány, jóllehet kedden még csak 13 tartományban voltak ismert esetek.A szárnyaspestisnek 15 alcsoportja ismert, amelyek közül különösen kettő - a H5 és a H7 - veszélyes a madarakra, és ezek átterjedhetnek emberre is. Az Ázsiában jelenleg pusztító H5N1 vírustörzs először 1997-ben, Hongkongban terjedt át emberre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot