Német közvetítéssel csütörtök este megtörtént az Izrael és a Hezbollah libanoni székhelyű szélsőséges síita szervezet közötti fogolycsere. Az alkut mindenütt fanyalogva fogadták.

Tel-Avivban leszállt a libanoni fogságból kiszabadult izraeli üzletembert és három izraeli katona holttestét szállító repülőgép. Míg Bejrútban landolt az izraeli börtönből kiszabadult arabokat szállító két repülőgép.A tel-avivi gép fedélzetén foglalt helyet Elhanan Tannenbaum, Libanonban fogságba esett üzletember, tartalékos ezredes, s ezen a gépen helyezték el annak a három katonának a földi maradványait is, akiket szintén a Hezbollah ejtett foglyul 2000 októberében. A Bejrútba tartó gépen huszonkilenc nem palesztin fogoly utazott, köztük két libanoni gerillavezér, Abdel Karim Obeid és Musztafa Dirani, valamint egy Steven Smyrekként emlegetett német is, akit Hezbollah-barát tevékenységéért Izraelben elítéltek.Ariel Saron a holttestek fogadása alkalmából rendezett gyászszertartáson morálisan helyesnek és igazságosnak nevezte a fogolycsere-megállapodást. Az izraeli kormányfő ugyanakkor felszólította a szélsőséges szervezeteket, hogy amennyiben újabb izraeli katonákat rabolnak el vagy ölnek meg, számíthatnak a katonai akciókra.Hasszán Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője a párhuzamosan zajló bejrúti szertartáson sietett leszögezni, hogy szervezete továbbra is folytatja harcát a zsidó állam ellen. Mint mondta, amennyiben szükséges, a Hezbollah újabb izraeli katonákat ejt foglyul, hogy így biztosítsa libanoni foglyok kiszabadítását.Az Izrael és a Hezbollah között német közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében a jeruzsálemi kormány az arab foglyok mellett mintegy 400 palesztin foglyot bocsátott szabadon, és engedett haza ciszjordániai és gázai átkelőhelyeken keresztül, valamint átadta 59 gerilla exhumált földi maradványait is a Hezbollahnak.A fogolycserét előkészítő alkut egyébként egyik oldalon sem fogadta osztatlan megelégedés. Mint a ZDF televíziós állomás tudósítója elmondta, Izraelben hálásak ugyan Németországnak, de gyanúval is illetik az arabokhoz fűződő jó kapcsolatai miatt. Egyesek szerint Izrael túl nagy árat fizetett, és erősödni fog a Hezbollah befolyása a térségben. A Deutschlandfunk rádióállomás szakértője úgy vélte, hogy a Hezbollah iráni nyomásnak engedelmeskedett, amikor beleegyezett a cserébe.A palesztin oldalon azt kifogásolják, hogy a szabadon engedett foglyok listájának összeállításába nem volt beleszólásuk, a legtöbbjüknek büntetése az év folyamán, vagy jövőre amúgy is lejárt volna, egy részük vádemelés nélkül ült börtönben, így Izrael nem fizetett nagy árat.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta