Már eddig több madár-influenzatörzs elleni vakcinát fejlesztett ki a padovai székhelyű Állategészségügyi Kísérleti Intézet, és az Ázsiában pusztító kór elleni hatóanyagot is képesek előállítani – tudta meg a hvg.hu.

Ilaria Capua a padovai intézet virológusa évek óta foglakozik a témával, és többször is jelezte, hogy a szórványos megbetegedések, helyi járványok miatti tömeges baromfiirtások több pénzbe kerülnek, mint a betegség megelőzését szolgáló védőoltások. Ráadásul egy tömeges vírusbetörés ellen csakis a madárinfluenza elleni szérummal lehetne eredményesen harcolni.Olaszország többször volt a szórványos szárnyasinfluenza-betörések áldozata, úgyis mint az észak-dél irányú madárvándorlások tranzitországa, és mint a nagyüzemi baromfitartás egyik élországa.Capuát nem lepte meg a délkelet-ázsiai madárvész, mivel a térségből korábban is számos járvány indult útnak, és a különféle influenzavírusok szempontjából a szakma régóta veszélyzónának minősíti.A mostani, Ázsiában tenyésző H5N1-es vírustörzs ugyan még egyáltalán nem fordult elő Európában, de Olaszországban és Hollandiában több, így a H7N1-es, H7N3-as, H7N7-es törzs is megjelent, amelyek ellen már a padovai laboratóriumukban kifejlesztették a vakcinát, és semmilyen komoly akadálya nincs annak, hogy az új törzs elleni védőoltás hatóanyagát is előállítsák.Az olasz virológus szükséges lépésnek tartja, hogy az európai országok megtiltottak mindenféle szárnyashús- és tojástermék behozatalát. De egyelőre a járvány az állatokat érinti és nem az embereket. Capua felhívja a figyelmet arra is, hogy egyelőre a vírus nem terjed emberről emberre, a kórban megbetegedett személyek mindegyik állattól kapta el az influenzát.Tegnap a hvg.hu-nak nyilatkozó Berencsi György humánvirológus is elmondta: egyelőre a probléma nem közegészségügyi, hanem állategészségügyi természetű, és mindaddig amíg a humánvírus az állatival nem kombinálódik, az is marad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa