Tetszett a cikk?

A következő három év alatt végrehajtandó intézkedés olyanokra vonatkozna, akik 2001 áprilisa előtt érkeztek és menedékkérelmüket elutasították.

A holland képviselőház kedden végleg elfogadta a sokat bírált kormányzati tervezetet, amelynek értelmében a kiutasításokat végrehajthatják. A lépés példa nélküli Európában, s számos emberi jogi szervezet tiltakozását váltotta ki. A törvényhozók a keddi szavazás során mindössze három módosító indítványt hagytak jóvá az előterjesztett tizenhatból, ám ezek a javaslat lényegét nem érintik.A törvénytervezet - amelyet még a szenátusnak is szentesítenie kell - azokra a menedékkérőkre vonatkozik, akik 2001 április elseje, azaz a kérdéskörrel kapcsolatos törvények szigorítása előtt érkeztek Hollandiába, s menedékkérelmüket elutasították. Őket a következő három év alatt hazatoloncolják, nem törődve azzal, hogy sok esetben már hosszú ideje élnek az országban. Mindössze 2300, különösen súlyos helyzetben lévő, elutasított menedékkérő számára fogják - egyéni elbírálás alapján - mégis engedélyezni az országban maradást.Habár Nyugat-Európában több ország szigorította az elmúlt években bevándorlási szabályait, a hollandiaihoz hasonló tömeges visszatoloncolásról eddig egyik sem hozott törvényt. Egyes bírálók ezt egyenesen a holland zsidóknak a náci megszállás alatti deportálásához hasonlítják, a Human Rights Watch nevű amerikai emberi jogi szervezet pedig leszögezte: Hollandia szakít korábbi, történelmi hagyományával, azzal, hogy vezető szerepet játszott az emberi jogok védelmében Európában. Sokan emlékeztetnek arra is, hogy a hollandok 2002 májusában már hatalomra juttatták a kevéssel korábban meggyilkolt szélsőséges politikus, Pim Fortuyn bevándorlásellenes pártját, amely azóta kiesett a kormányból. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél