Tetszett a cikk?

Alkotménysértés miatt mozdította el államfői posztjáról Rolandas Paksast a litván parlament. A képviselők három pontban találták vétkesnek, egyebek között azért, mert egy orosz üzletembernek támogatás fejében adott litván állampolgárságot.

Az alkotmányos vádeljárás keretében kedden megtartott szavazáson a törvényhozás tagjainak kétharmada vétkesnek találta Rolandas Paksast abban, hogy egy orosz üzletembernek választási támogatásért cserébe jogellenesen litván állampolgárságot biztosított, hivatali titkot sértett, és hivatali visszaélést elkövetve befolyásolta egy privatizációs ügylet eredményét, azaz az ellene felhozott mindhárom vádpontban - jelentette a Baltic News Service helyi hírügynökség.A szavazások hivatalos eredménye szerint a képviselők szűk kétharmada szavazott az elnök ellen. Az egyes vádpontokban egyenként lebonyolított szavazásokban a Paksas ellen voksolók száma alig (egy, egy, illetve négy fővel) haladta meg az elmozdításához szükséges 85-öt.A parlamenti szavazás a litván alkotmánybíróság határozatát követte, amely kimondta, hogy az elnök alkotmánysértést követett el, és a törvényhozók eredetileg megfogalmazott hat vádpontja közül háromban bűnösnek találta az államfőt.Az elnök személyét érintő botrány tavaly októberben robbant ki, amikor napvilágot látott egy jelentés, amely Paksas feltételezett maffiakapcsolatairól. A parlament néhány hétre rá vizsgálatot indított az ügyben, a vizsgálóbizottság pedig megállapította, hogy az elnök veszélyt jelent az állam biztonságára nézve.A képviselők egy jelentős része volt Paksas eltávolítása mellett, mert úgy vélték, elnöki működése rontja a balti ország megítélését. Litvánia az elmúlt héten csatlakozott a NATO-hoz, belépése az Európai Unióba május 1-jén esedékes. A fellendülőben lévő gazdasági helyzetre ugyanakkor mérsékelt hatással volt a botrány - nyilatkozta Ugnius Rumpa gazdasági elemző, a litván Szabad Piac Intézet munkatársa. Több éves erőteljes fellendülés után a gazdasági növekedés 9 százalékos csúcsot ért el az idén az országban.

Paksas a szavazás előtti percekben tartott felszólalásában ártatlanságát bizonygatta a testület előtt. "Mindez a rendszer bosszúja ellenem. Vérbosszú a korrupció elleni erőfeszítéseimért" - nyilatkozta később a szavazás eredményéről.Az eljárás alatt Paksas támogatóinak mintegy hatszáz fős csoportja gyűlt össze a parlament épületénél, ahol kétszáz rohamrendőr biztosított megerősített védelmet.A testület az eljárásban bíróságként működött egy bíró elnöklete alatt, határozata végleges az államfőre nézve, aki a tisztségével járó mentességeket is elveszíti. Rolandas Paksas az első európai államfő, akit alkotmányos vádeljárás keretében mozdítanak el hivatalából.Az alkotmány szerint hatvan napon belül meg kell megtartani az elnökválasztást, Litvánia ügyvivő államfője addig Arturas Paulaskas parlamenti elnök lesz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Katonai tábor épül Gyulafirátót határában

Katonai tábor épül Gyulafirátót határában

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

Hat olyan város is van, ahol most nem jó a szabadban lenni

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban