A szombaton beiktatott José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő a csapatkivonást a lehető legrövidebb időn belül, maximális biztonsággal kívánja végrehajtani.

A frissen beiktatott Zapatero már pártja márciusi választási győzelme után ígéretet tett arra, hogy elrendeli a spanyol csapatok kivonását Irakból, ha június 30-ig az ENSZ nem veszi át az országban a politikai ellenőrzést és katonai irányítást. Zapatero a spanyol kormány székhelyéül szolgáló Moncloa palotából közvetített vasárnap esti televíziós nyilatkozatában elmondta: mivel a rendelkezésre álló információk szerint semmi nem utal arra, hogy az ENSZ belátható időn belül erre vonatkozó, a spanyol kívánalmakat kielégítő határozatot fogad el, személyesen rendelte el a katonák kivonását.Jelenleg 1300 spanyol katona állomásozik Irakban. A spanyol kontingens az ország déli részén, Nedzsef városában és környékén - dél-amerikai országokból érkezett katonákkal együtt - teljesít békefenntartó szolgálatot.Az ausztrál miniszterelnök sajnálatos és rossz lépésének nevezte a spanyol csapatok mielőbbi iraki kivonásáról hozott madridi döntést. John Howard szerint a spanyol katonák kivonása "rossz lépés"és nem a békefolyamatot, hanem a felkeléseket fogja bátorítani, ami újabb vérontással jár majd.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket