Tetszett a cikk?

A szombaton beiktatott José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő a csapatkivonást a lehető legrövidebb időn belül, maximális biztonsággal kívánja végrehajtani.

A frissen beiktatott Zapatero már pártja márciusi választási győzelme után ígéretet tett arra, hogy elrendeli a spanyol csapatok kivonását Irakból, ha június 30-ig az ENSZ nem veszi át az országban a politikai ellenőrzést és katonai irányítást. Zapatero a spanyol kormány székhelyéül szolgáló Moncloa palotából közvetített vasárnap esti televíziós nyilatkozatában elmondta: mivel a rendelkezésre álló információk szerint semmi nem utal arra, hogy az ENSZ belátható időn belül erre vonatkozó, a spanyol kívánalmakat kielégítő határozatot fogad el, személyesen rendelte el a katonák kivonását.Jelenleg 1300 spanyol katona állomásozik Irakban. A spanyol kontingens az ország déli részén, Nedzsef városában és környékén - dél-amerikai országokból érkezett katonákkal együtt - teljesít békefenntartó szolgálatot.Az ausztrál miniszterelnök sajnálatos és rossz lépésének nevezte a spanyol csapatok mielőbbi iraki kivonásáról hozott madridi döntést. John Howard szerint a spanyol katonák kivonása "rossz lépés"és nem a békefolyamatot, hanem a felkeléseket fogja bátorítani, ami újabb vérontással jár majd.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!