José Miguel Jiménez Soto tábornok, védelmi miniszter szerint a háromszáz fős dominikai egység kivonását már a jövő héten megkezdik.

A dominikai kontingens spanyol parancsnokság alatt a feszült helyzetű, közép-iraki Nedzsef körzetében állomásozik, és a döntés azután született, hogy Madrid is bejelentette az iraki spanyol jelenlét felszámolását.A dominikai vezetés a hét elején még úgy nyilatkozott, hogy a kontingens kitölti júliusig szóló megbízatását. Az álláspontváltozás előtt jelentette be Honduras is, hogy haladéktalanul kivonja 368 katonáját Irakból.Spanyolország vasárnap, Honduras pedig kedden jelentette be, hogy katonáit a lehető legrövidebb időn belül kivonja az arab országból. A spanyol és a hondurasi intézkedés ellenére több ország, köztük Salvador, Bulgária, Szlovákia és Thaiföld az elmúlt huszonnégy órában megerősítette, hogy fenntartja iraki katonai jelenlétét.Colin Powell amerikai külügyminiszter sajnálatát fejezete ki, hogy Spanyolország és Honduras a kivonulás mellett döntött, de hangsúlyozta, szuverén nemzetekről van szó, akik saját politikai helyzetüket szem előtt tartva ítélik meg a helyzet.A magyar kormány nem fontolgatja az Irakban állomásozó magyar katonák kivonását, legalábbis a mandátum lejártáig, amely az év végéig szól – erősítette meg a CNN amerikai hírtelevízió európai adásának a Washingtonban tartózkodó Kovács László külügyminiszter. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Megkérdeztük a kitiltott ellenzékit, mivel vívta ki Kövér haragját

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó