Tetszett a cikk?

Mordehai Vanunut tizennyolc éves büntetésének letöltése után szerda délelőtt bocsátották szabadon az izraeli hatóságok. A börtön előtt a férfit kétszáz híve várta, miközben több tucat bírálója ellentüntetést tartott.

Vanunu annak idején fényképfelvételeket adott át a Sunday Timesnak munkahelyéről, a dimónai atomerőműről, hogy a világ tudtára adja: Izrael atomfegyvert állít elő. A Moszad izraeli hírszerző szolgálat 1986-ban Rómában elrabolta és hazaszállította Vanunut, majd bíróság elé állították, amely tizennyolc évre ítélte.Szabadulása után Vanunu azt mondta, hogy büszke tettére, de nincs több olyan titok birtokában, amelyet nyilvánosságra hozhatna. A hatóságok Vanunu tervezett kiengedése előtt elkobozták a börtöncellában készített feljegyzéseit; összesen 87 doboznyi iratot foglaltak be – írja a Jediót Ahronót című izraeli napilap.A lap egy izraeli biztonsági tisztségviselőt is idéz, aki szerint Vanunu hatalmas ismeretekkel rendelkezik az izraeli atomprogramról, s sokkal többet tud róla, mint amennyit annak idején a Sunday Times című brit lappal közölt az atomtitkok felfedésekor, vagy amennyit az izraeli hatóságok előtt kihallgatásakor felfedett.Vanunu arról is beszélt, hogy a börtönben "kegyetlen és barbár módon" bántak vele. Fivérei azzal vádolták az izraeli hatóságokat, hogy rágalomhadjáratot folytatnak testvérük ellen, igazolandó azokat az intézkedéseket, amelyekkel szabadon engedése után is korlátozni készülnek mozgását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!