Tetszett a cikk?

Az albán parlament előtt összegyűlt tüntetők kártérítést követeltek az egykori kommunista diktátor, Enver Hodzsa rezsimje alatt börtönökben és munkatáborokban fogva tartott személyek miatt.

A demonstrációt akkorra időzítették, amikor a képviselők a politikai foglyok kárpótlásával kapcsolatos törvényt tárgyalták. Amikor a tüntetők tudomást szereztek a törvény megszavazásának elnapolásáról, megkísérelték betörni a kaput. A volt politikai foglyok egyesületének vezetősége szerint harmincöt ezren tartanak igényt kártérítésre, közülük van olyan, aki harminc évet is eltöltött börtönben vagy száműzetésben a kommunista rezsim 1990-es bukása előtt.Követelésük harminckét dollár a szabadságvesztés minden egyes napja után, vagy háromszázötvenezer dollár a harmincéves börtönbüntetést letöltők részére. A kárpótlás összege összesen másfél milliárd dollárra rúgna.A hatalmon lévő Szocialista Párt a kompenzáció ügyét nemzetközi szakértőkből álló testülettel kívánja megvitatni a döntés meghozatala előtt.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!