Tetszett a cikk?

Ha több katonát vetettek volna be a hadjáratban, az megkönnyítette volna Irak pacifikálását – véli London bagdadi főképviselője.

Jeremy Greenstock, aki Paul Bremernek, Irak amerikai polgári kormányzójának helyettese volt március végéig, úgy vélekedett a BBC brit televíziónak adott csütörtök esti nyilatkozatában, hogy nem volt pontos az az előzetes elemzés, amely a fegyveres konfliktus után várható helyzetről készült. A helyesnek bizonyuló elemzéseket, hogy a hadműveletek befejeződésével nem szűnnek meg az erőszakcselekmények, nem használták fel.Greenstock súlyos hibaként említette, hogy a koalíció erői nyitva hagyták az iraki határokat, és így ellenőrizetlenül érkezhetett nagy mennyiségű fegyver Irakba.Arra a kérdésre, mennyi időre lehet szükség a helyzet normalizálódásához, Greenstock úgy válaszolt: évek. – Azt kívánjuk az irakiaktól, hogy az önkényuralom után olyan rövid idő alatt haladjanak előre saját típusú demokráciájuk megteremtése felé, amilyen rövid idő alatt egyetlen ország sem csinálta ezt végig Nyugaton – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!