A szociáldemokrata politikus a voksok 52,41 százalékát kapta. A nem hivatalos végeredmény bejelentését követően a vasárnapi osztrák elnökválasztás vesztese gratulált Heinz Fischer megválasztott osztrák elnöknek. Benita Ferrero-Waldner továbbra is külügyminiszter marad.

A nem hivatalos végeredmény bejelentését követően a vasárnapi osztrák elnökválasztás vesztese gratulált Heinz Fischer megválasztott osztrák elnöknek. Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter, aki a kormánykoalíció fő erejét biztosító Osztrák Néppárt (ÖVP) jelöltjeként indult az elnökválasztáson, hangsúlyozta, hogy tisztességesnek tartja a választási kampányt, és gratulált a győztesnek, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltjének.Fischer, aki összességében fairnak minősítette a választási kampányt, mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy politikai irányultságtól függetlenül minden osztrák köztársasági elnökeként akar dolgozni.A még nem hivatalos végeredmények szerint Fischer a szavazatok 52,41 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 47,59 százalékos eredményt ért el. Fischer Bécsben elsöprő fölényt ért el, ahol a szavazatok több mint 65 százalékát szerezte meg. A belügyminisztérium adatai szerint a több mint 6 millió osztrák választópolgárból közel 4,3 milliónyian mentek el szavazni, a választási részvételi arány így valamivel magasabb volt, mint 70 százalék.Alfred Gusenbauer szociáldemokrata pártelnök szerint Fischer megválasztása "emlékeztető jelzés" a néppárti Wolfgang Schüssel vezette kormánykoalíciónak is.Wolfgang Schüssel kancellár büszkeségét hangoztatta a néppárti jelölttel kapcsolatban annak ellenére, hogy Ferrero-Waldner alulmaradt az ellenzéki jelölttel szemben.A kisebbik koalíciós erő, a szabadságpárt (FPÖ) vezetői között volt olyan, aki ismételten azt hangoztatta, hogy meg kellene szüntetni az államelnöki funkciót Ausztriában, mert a kabinet egy-egy minisztere 6 hónapos váltásokkal kiválóan el tudná látni a köztársasági elnök feladatát.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop

Matolcsy nem hagyja annyiban: szerinte nem mondhatják rá, hogy lop