Tetszett a cikk?

A szociáldemokrata politikus a voksok 52,41 százalékát kapta. A nem hivatalos végeredmény bejelentését követően a vasárnapi osztrák elnökválasztás vesztese gratulált Heinz Fischer megválasztott osztrák elnöknek. Benita Ferrero-Waldner továbbra is külügyminiszter marad.

A nem hivatalos végeredmény bejelentését követően a vasárnapi osztrák elnökválasztás vesztese gratulált Heinz Fischer megválasztott osztrák elnöknek. Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter, aki a kormánykoalíció fő erejét biztosító Osztrák Néppárt (ÖVP) jelöltjeként indult az elnökválasztáson, hangsúlyozta, hogy tisztességesnek tartja a választási kampányt, és gratulált a győztesnek, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltjének.Fischer, aki összességében fairnak minősítette a választási kampányt, mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy politikai irányultságtól függetlenül minden osztrák köztársasági elnökeként akar dolgozni.A még nem hivatalos végeredmények szerint Fischer a szavazatok 52,41 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 47,59 százalékos eredményt ért el. Fischer Bécsben elsöprő fölényt ért el, ahol a szavazatok több mint 65 százalékát szerezte meg. A belügyminisztérium adatai szerint a több mint 6 millió osztrák választópolgárból közel 4,3 milliónyian mentek el szavazni, a választási részvételi arány így valamivel magasabb volt, mint 70 százalék.Alfred Gusenbauer szociáldemokrata pártelnök szerint Fischer megválasztása "emlékeztető jelzés" a néppárti Wolfgang Schüssel vezette kormánykoalíciónak is.Wolfgang Schüssel kancellár büszkeségét hangoztatta a néppárti jelölttel kapcsolatban annak ellenére, hogy Ferrero-Waldner alulmaradt az ellenzéki jelölttel szemben.A kisebbik koalíciós erő, a szabadságpárt (FPÖ) vezetői között volt olyan, aki ismételten azt hangoztatta, hogy meg kellene szüntetni az államelnöki funkciót Ausztriában, mert a kabinet egy-egy minisztere 6 hónapos váltásokkal kiválóan el tudná látni a köztársasági elnök feladatát.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!