Tetszett a cikk?

John Negroponte az iraki biztonsági erőket a június 30-i hatalomátadást követően is a szövetséges csapatoknak rendelné alá. Lahdar Brahimi ENSZ-különmegbízott szerint az ideiglenes kormány tagjait egy hónapon belül kiválaszthatják.

Korai lenne közvetlenül a hatalomátadást követően rábízni az iraki népre biztonságának ellátását – mondta az Egyesült Államok iraki nagykövetjelöltje kedden, a szenátus külügyi bizottsága előtti meghallgatásán. John Negroponte sürgette az ENSZ nagyobb iraki szerepvállalását, ugyanakkor kijelentette: ennek semmiképpen sem szabad az Egyesült Államok érdekeit sértenie. Kifejezte továbbá reményét, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár még június 30-ig különmegbízottat küld Irakba. John Negropontét, az Egyesült Államok jelenlegi ENSZ-nagykövetét egy héttel ezelőtt jelölte ki George Bush elnök, beiktatása azonban akár hónapokat is igénybe vehet.A meghallgatáson az is elhangzott, hogy az Egyesült Államok 1000 fős amerikai és 700 fős iraki munkatárssal legnagyobb követségét Irakban állítaná fel. Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az amerikai védelmi minisztériumban tartott sajtóértekezletén ugyanakkor elmondta: erősítésként további nehézpáncélosok Irakba vezénylését kéri az amerikai haderő, mivel az arab országba küldött egyes amerikai alakulatok kevés nehézfegyvert vittek magukkal.Az Irakban dúló harcok ellenére Lahdar Brahimi ENSZ-különmegbízott lehetségesnek véli, hogy május végéig, egy hónappal az Egyesült Államok által a politikai hatalom átadására kitűzött határidő előtt kiválasszák az arab ország ideiglenes kormányának tagjait.Brahimi, akit az Egyesült Államok kért fel az iraki átmenettel kapcsolatos tanácsadásra, kedden a világszervezet New York-i székhelyén ismertette az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT) elképzeléseit. Szerinte a kabinet tagjai kiválasztásukat követően egy hónapig készülhetnek a kormányzásra, amíg a megszálló erőket vezető Egyesült Államok a tervek szerint június 30-án átadja a politikai hatalmat.Brahimi jónak látná azt is, ha a pártatlan szakértőkből felállítandó ideiglenes kabinet június 30-ig megállapodásra jutna az Egyesült Államokkal az arab ország szuverenitásáról. Az ENSZ BT támogatta Brahiminek az iraki átmenetre vonatkozó elképzeléseit.A szuverenitással kapcsolatban mindazonáltal Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn már jelezte: az új iraki kormánynak le kell majd mondania hatalma egy részéről, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi erők saját parancsnokság alatt működhessenek.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!