Tetszett a cikk?

Legalább kilencvenöt ember vesztette életét szerda hajnalban Thaiföld déli részén feltételezett iszlám szélsőségesek és a rendfenntartó erők között kirobbant heves harcokban.

Az áldozatok túlnyomó többsége lázadó fegyveres volt. Az összetűzések azután robbantak ki, hogy a szélsőségesek összehangolt támadássorozatot intéztek a rendőrség előretolt állásai ellen a muzulmán többségű Jala és Pattani tartományok több körzetében.Thakszin Sinavatra thaiföldi miniszterelnök újságíróknak előzőleg még azt mondta, hogy a biztonsági erők 74 lázadót agyonlőttek, négyet pedig megsebesítettek az összecsapások során. Sinavatra a történtek miatt rendkívüli tanácskozásra hívta össze a biztonsági szolgálatok vezetőit.Csitnart Bunnothok, a térségben állomásozó katonai erők szóvivője szerint a rendőrökre és a katonákra támadó fiatalok közül kilencvenhárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, egyet pedig őrizetbe vettek. A rendfenntartó erők két tagja szintén életét vesztette, miután a fekete ruhába öltözött, lőfegyverekkel és kardokkal felszerelt szélsőségesek támadásba lendültek.A szerdai harcokkal az eddigi legvéresebb összecsapások törtek ki Thaiföld lázongástól sújtott déli országrészében, ahol a szélsőségesek rendszeres támadásaiban az idén már közel 150 ember vesztette életét. A buddhista többségű délkelet-ázsiai ország három déli tartományában, Jala, Pattani és Narativat tartományokban a muzulmánok alkotják a helyi lakosság többségét.Bár a thaiföldi hadsereg nagy erőket vet be a szélsőségesek felszámolására, az erőszakhullám a jelek szerint nem csillapodik. Elemzők ezért attól tartanak, hogy a térség elégedetlen muzulmán ifjúsága körében könnyen követőkre találhat az Oszama bin Laden nevével fémjelzett nemzetközi terrorhálózat.A thaiföldi harcok miatt a szomszédos Malajzia megszigorította a biztonsági óvintézkedéseket északi határai mentén, hogy megakadályozza az erőszak esetleges átterjedését maláj területre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!