Tetszett a cikk?

A lengyel rendőrök szerda reggel Chyzene határátkelőnél tartóztatták fel a magyar globalizációellenes aktivistákat, akik egy varsói tüntetésen akartak részt venni.

Benyik Mátyás, az ATTAC Magyarország globalizációellenes szervezet elnöke az MTI-nek telefonon azt mondta: az ATTAC szervezésében negyvennyolcan - közöttük környezetvédők és egy olasz újságíró - autóbusszal indultak el kedd este Budapestről, hogy részt vegyenek a szerdai varsói európai gazdasági fórum ellen tartandó globalizációellenes tüntetésen.Beszámolója szerint szerda hajnalban alapos vámvizsgálat után Trstená-Chyzene határátkelőnél átlépték a szlovák-lengyel határt, majd mintegy 50 kilométert haladtak Varsó irányába, amikor egy rendőrautó megállította az autóbuszt és négy géppisztolyos katona visszafordította őket Chyzene határállomásra.Benyik jelentkezésekor körülbelül egy órája várakoztak a határállomáson, s nem engedték továbbhaladni őket Varsó felé. Mint mondta, sem az intézkedő rendőr nevét, sem azt nem sikerült megtudniuk, miért tartóztatták fel őket. "Teljesen jogellenesnek tartjuk ezt az intézkedést, amely összeférhetetlen az emberi jogokkal" - hangoztatta az ATTAC Magyarország egyesület elnöke."Az autóbusznak a chyznei határállomásnál megtagadták a belépést, mivel utasai veszélyt jelenthettek a közrendre" - közölte Jaroslaw Zukowicw, a lengyel határőrség szóvivője. "Közigazgatási döntésről van szó, amely ellen fellebbezni lehet" - tette hozzá a szóvivő.A krakkói magyar főkonzulátuson azt mondták, hogy a csoport a határon várta a határőrségnek a visszafordításra vonatkozó írásos határozatát. A lengyel antiglobalista tüntetők szerint a mozgalom több németországi, franciaországi és svédországi szimpatizánsától a napokban megtagadták a belépést Lengyelországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!