A lengyel rendőrök szerda reggel Chyzene határátkelőnél tartóztatták fel a magyar globalizációellenes aktivistákat, akik egy varsói tüntetésen akartak részt venni.

Benyik Mátyás, az ATTAC Magyarország globalizációellenes szervezet elnöke az MTI-nek telefonon azt mondta: az ATTAC szervezésében negyvennyolcan - közöttük környezetvédők és egy olasz újságíró - autóbusszal indultak el kedd este Budapestről, hogy részt vegyenek a szerdai varsói európai gazdasági fórum ellen tartandó globalizációellenes tüntetésen.Beszámolója szerint szerda hajnalban alapos vámvizsgálat után Trstená-Chyzene határátkelőnél átlépték a szlovák-lengyel határt, majd mintegy 50 kilométert haladtak Varsó irányába, amikor egy rendőrautó megállította az autóbuszt és négy géppisztolyos katona visszafordította őket Chyzene határállomásra.Benyik jelentkezésekor körülbelül egy órája várakoztak a határállomáson, s nem engedték továbbhaladni őket Varsó felé. Mint mondta, sem az intézkedő rendőr nevét, sem azt nem sikerült megtudniuk, miért tartóztatták fel őket. "Teljesen jogellenesnek tartjuk ezt az intézkedést, amely összeférhetetlen az emberi jogokkal" - hangoztatta az ATTAC Magyarország egyesület elnöke."Az autóbusznak a chyznei határállomásnál megtagadták a belépést, mivel utasai veszélyt jelenthettek a közrendre" - közölte Jaroslaw Zukowicw, a lengyel határőrség szóvivője. "Közigazgatási döntésről van szó, amely ellen fellebbezni lehet" - tette hozzá a szóvivő.A krakkói magyar főkonzulátuson azt mondták, hogy a csoport a határon várta a határőrségnek a visszafordításra vonatkozó írásos határozatát. A lengyel antiglobalista tüntetők szerint a mozgalom több németországi, franciaországi és svédországi szimpatizánsától a napokban megtagadták a belépést Lengyelországba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte