Tetszett a cikk?

Branko Crvenkovszki kormányfő nyerte meg a macedón elnökválasztást a szavazatok csaknem végleges összeszámlálása után csütörtökre virradóra Szkopjéban közzétett nem hivatalos részeredmények szerint.

A macedón központi választási bizottság szóvivője, Sztevo Panderovszki közölte: a választás szerdai második fordulójában a kis balkáni köztársaság mintegy 1,7 millió bejegyzett választópolgárának 53,39 százaléka járult az urnák elé, vagyis a részvételi arány meghaladta a választás érvényességéhez előírt 50 százalékos küszöböt.A leadott szavazatok 99,08 százalékának összeszámlálása alapján Branko Crvenkovszki szociáldemokrata kormányfő 548.583 szavazatot kapott, a leadott voksok 62,66 százalékát.Vetélytársa, az ellenzéki nacionalista Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) színeiben induló Szaszko Kedev 326.951 pedig szavazatot, a leadott voksok 37,34 százalékát szerezte meg - ismertette a szóvivő az adatokat.A macedón szociáldemokraták szerda este Szkopjéban tüzijátékkal ünnepelték Crvenkovszki győzelmét, amelyet a választók megkérdezésén alapuló, kora este közzétett felmérések alapján már biztosra vettek. Kedev viszont az urnazárást követően választási csalást emlegetett és a voksolás eredményének megsemmisítését követelte.Macedóniában azért rendeztek előrehozott elnökválasztást, mert az előző államfő, Borisz Trajkovszki februárban repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Az első fordulót két hete tartották, amelyből két jelölt, Crvenkovszki és Kedev jutott be a második fordulóba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!