Tetszett a cikk?

Ariel Saron izraeli miniszterelnök csütörtökön felszólította a kormányon lévő Likud tagjait, hogy a párton belüli szavazáson támogassák a Gáza övezetből való kivonulás tervét.

A közszolgálati és katonai rádiónak nyilatkozó kormányfő hangoztatta: "Az lehetetlen, hogy valaki engem támogasson, a tervemet pedig ellenezze. Aki bízik bennem, az engem támogat." Saron mindazonáltal nem helyezte kilátásba lemondását, amennyiben vasárnap a párt tagsága elutasítaná a tervét.A terv elvetése a Hamász szélsőséges palesztin szervezet és Jasszer Arafat palesztin elnök nagy győzelmét jelentené, rontaná az izraeli-amerikai kapcsolatokat és a koalíció bukásával járna - tette hozzá a kormányfő a Háárec című lap internetes változata szerint.Felmérések szerint a kormánypárton belül megfordult a korábbi tendencia: három nappal a párton belüli szavazás előtt a Likud tagjainak többsége ellenzi a szétválasztási tervet. A Jediót Ahronót által szerdán ismertetett felmérés szerint immár a Likud tagjainak 47 százaléka ellenzi, 39 százaléka pedig támogatja a tervet.A Maariv című lapban ismertetett közvélemény-kutatási eredmények szerint a párttagok 45 százaléka ellenzi és 42 százaléka támogatja a tervet. Jószef Tomi Lapid igazságügyi miniszter szerdán figyelmeztette Saront: a kormány számára nem kötelező érvényű a belső referendum eredménye.Saron egyoldalú szétválasztási terve a Gázai övezetben lévő 21, illetve négy ciszjordániai négy zsidó település felszámolását, továbbá egyes ciszjordániai területek bekebelezését irányozza elő. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!