Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök "vészesen elszigetelődött" a brit belpolitika sarkalatos kérdéseiben, vagyis Irak, az EU-hoz fűződő viszony és az uniós bővítéssel felmerülő, főleg a bulvársajtó jóslatai által előtérben tartott bevándorlási problémák ügyében.

Ezt állítja a liberális The Independent csütörtöki száma, amely szerint Blair eddigi hét évi országlásának legnehezebb időszakát éli, és "egyes találgatások" idei nyári távozását sem zárják ki, bár "közeli munkatársai ezt cáfolják".A csütörtöki The Times szerint is vannak olyan találgatások, amelyek szerint Tony Blair az idén lemond, még a választások előtt átadva a helyét fő belső riválisának, Gordon Brown pénzügyminiszternek. A vezető brit napilap értesülése szerint Blair azt mondta belső kabinetjének, hogy ha a Munkáspárt megnyeri a jövő nyáron esedékes következő választásokat, ő ki akarja tölteni teljes - immár harmadik - miniszterelnöki megbízatását.A The Times az MTI által idézett cikke szerint viszont a kormányfő ebben az esetben legalább 12 évig lenne hatalmon, vagyis tovább, mint egyik konzervatív elődje, Margaret Thatcher, akiről egyszer éppen ő mondta, hogy túl sokáig volt kormányon. Thatchert 11 és fél évi kormányzás után kabinetjének lázadása távolította el a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalból 1990 novemberében.Csütörtökön a BBC rádióban Blair egyik legszorosabb szövetségese, John Reid egészségügyi miniszter igyekezett cáfolni a kormányfő közeli távozásáról szóló találgatásokat. Reid azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy Blair fogja vezeti a Munkáspártot az (1997 óta) harmadik választási csatába is, és "ha Isten és a választók is úgy akarják", ki fogja tölteni teljes harmadik mandátumát "pártja és országa élén".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!