A minden különösebb indoklás nélkül feltartóztatott magyarok az április 28-30. közötti varsói Európai Gazdasági Fórumra igyekeztek. Nem meghívottként. Globalizáció-kritikus szervezetek, alternatívok, anarchisták, környezetvédők és feministák ellencsúcsot szerveztek az informális gazdasági-politikai csúcs idejére.

A varsói csúcs a davosi Világgazdasági Fórum társrendezvénye. A globalizáció-kritikusok főként azt kifogásolják, hogy ez, noha nem hivatalos fórum, hanem az üzletemberek és a politikusok informális találkozója, mégis kvázi "nemzetek fölötti döntéshozatali helyzetben", magukat a döntéshozatal nyilvános, ellenőrizhető formáitól függetlenítve ülnek itt össze a résztvevők. Hogy ez valóban így van-e, nehezen igazolható, hiszen egy találkozó és eszmecsere - bár kétségtelenül a lobbizás, az alkuk terepe is a magánszemélyek alapította fórum - mégiscsak találkozó és eszmecsere elsősorban. Mindenesetre a fórum egyik fő témája az EU versenyképessége a bővítés munkaerőpiaci hatásának tükrében.

Az alter-globalisták az "új Kelet-Európa vízió" ellen lépnek fel Varsóban, a megmozdulást pedig az Ellencsúcs WA29 nevű tömörülés szervezte. Az ellenrendezvény lényegében alternatív szociális-gazdasági fórum, nyilvános tanácskozásokkal, előadásokkal. Hogy tüntetések is kísérik az ilyesfajta rendezvényeket? Igen, volt rá példa Davosban, Genovában, Párizsban, Salzburgban is, a fórum, valamint az IMF és a Világbank számos rendezvényén. Bár ezek nem azonos helyzetek voltak, meglehet, nem lesz másképp Varsóban sem.

A lengyel hatóságok most vélhetően ezért próbálják megakadályozni, hogy a fiatalok, köztük az ATTAC Magyarország tagjai Varsóba jussanak. A rendezvények ottani szervezőit már egy ideje figyeli is a rendőrség, egyesek munkahelyére még figyelmeztető telefonok is mentek a szervektől. És ahogy ez lenni szokott, az eseményeket kommunikációs háború veszi körül, a média főárama az alternatívokat olykor démonizálni igyekszik, az alternatív nyilvánosság fórumai gúnyos válaszokat lőnek vissza, a demonstrálóknak pedig több se kell a szabadságharcos-ethosz kialakításához, innen pedig már tényleg csak egy lépés a valódi összecsapás. Miközben végső soron semmi másról nem volna szó, mint a párbeszéd szükségességéről, a fenntartható fejlődés kérdéseiről szóló nyilvános gondolkodásról.

A mostani eset után talán az alternatívoknak is végig kellene gondolniuk, nem idejétmúlt-e az a fajta radikalizmus, amely a rendezvényeiket kíséri, nem kellene-e leválasztani egyes avítt baloldali mozgalmakat magukról? Nem éppen ez riasztja el a "civil" érdeklődőket? Nem kellene-e más utakat, módozatokat találni, hogy üzenetüket eljuttassák az emberekhez, s az egyszerű EU-polgárt is bevonják a diskurzusba?

A lengyel határőrizeti szervek fellépése oktalannak és jogtalannak tűnik; máris túlreagáltak valamit, ami talán meg se történne. Túl az ügy jogi és diplomáciai vonatkozásain: tényleg ennyire félniük kell alternatív gondolkodású fiatalemberektől, akiknek nem feltétlenül tetszik az elegáns urak informális csúcsértekezlete, amelyhez az EU-bővítés emelkedett hangulata ad hátteret?

Magyar aktivistákat tartóztattak fel Lengyelországban

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt