Tetszett a cikk?

A minden különösebb indoklás nélkül feltartóztatott magyarok az április 28-30. közötti varsói Európai Gazdasági Fórumra igyekeztek. Nem meghívottként. Globalizáció-kritikus szervezetek, alternatívok, anarchisták, környezetvédők és feministák ellencsúcsot szerveztek az informális gazdasági-politikai csúcs idejére.

A varsói csúcs a davosi Világgazdasági Fórum társrendezvénye. A globalizáció-kritikusok főként azt kifogásolják, hogy ez, noha nem hivatalos fórum, hanem az üzletemberek és a politikusok informális találkozója, mégis kvázi "nemzetek fölötti döntéshozatali helyzetben", magukat a döntéshozatal nyilvános, ellenőrizhető formáitól függetlenítve ülnek itt össze a résztvevők. Hogy ez valóban így van-e, nehezen igazolható, hiszen egy találkozó és eszmecsere - bár kétségtelenül a lobbizás, az alkuk terepe is a magánszemélyek alapította fórum - mégiscsak találkozó és eszmecsere elsősorban. Mindenesetre a fórum egyik fő témája az EU versenyképessége a bővítés munkaerőpiaci hatásának tükrében.

Az alter-globalisták az "új Kelet-Európa vízió" ellen lépnek fel Varsóban, a megmozdulást pedig az Ellencsúcs WA29 nevű tömörülés szervezte. Az ellenrendezvény lényegében alternatív szociális-gazdasági fórum, nyilvános tanácskozásokkal, előadásokkal. Hogy tüntetések is kísérik az ilyesfajta rendezvényeket? Igen, volt rá példa Davosban, Genovában, Párizsban, Salzburgban is, a fórum, valamint az IMF és a Világbank számos rendezvényén. Bár ezek nem azonos helyzetek voltak, meglehet, nem lesz másképp Varsóban sem.

A lengyel hatóságok most vélhetően ezért próbálják megakadályozni, hogy a fiatalok, köztük az ATTAC Magyarország tagjai Varsóba jussanak. A rendezvények ottani szervezőit már egy ideje figyeli is a rendőrség, egyesek munkahelyére még figyelmeztető telefonok is mentek a szervektől. És ahogy ez lenni szokott, az eseményeket kommunikációs háború veszi körül, a média főárama az alternatívokat olykor démonizálni igyekszik, az alternatív nyilvánosság fórumai gúnyos válaszokat lőnek vissza, a demonstrálóknak pedig több se kell a szabadságharcos-ethosz kialakításához, innen pedig már tényleg csak egy lépés a valódi összecsapás. Miközben végső soron semmi másról nem volna szó, mint a párbeszéd szükségességéről, a fenntartható fejlődés kérdéseiről szóló nyilvános gondolkodásról.

A mostani eset után talán az alternatívoknak is végig kellene gondolniuk, nem idejétmúlt-e az a fajta radikalizmus, amely a rendezvényeiket kíséri, nem kellene-e leválasztani egyes avítt baloldali mozgalmakat magukról? Nem éppen ez riasztja el a "civil" érdeklődőket? Nem kellene-e más utakat, módozatokat találni, hogy üzenetüket eljuttassák az emberekhez, s az egyszerű EU-polgárt is bevonják a diskurzusba?

A lengyel határőrizeti szervek fellépése oktalannak és jogtalannak tűnik; máris túlreagáltak valamit, ami talán meg se történne. Túl az ügy jogi és diplomáciai vonatkozásain: tényleg ennyire félniük kell alternatív gondolkodású fiatalemberektől, akiknek nem feltétlenül tetszik az elegáns urak informális csúcsértekezlete, amelyhez az EU-bővítés emelkedett hangulata ad hátteret?

Magyar aktivistákat tartóztattak fel Lengyelországban

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!