George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök meghallgatása a Fehér Ház ovális irodájában bő három órán át tartott. A testület a találkozó után megerősítette: egyetlen kérdést sem hagytak válasz nélkül.

A bizottság azt vizsgálja, hogy meg lehetett volna-e akadályozni a háromezer ember életét kioltó New York-i és washingtoni terrortámadásokat. Ha a kétpárti testület súlyos mulasztásokat tárna fel júliusban elkészülő jelentésében, az alapvetően befolyásolhatja az őszi elnökválasztásokat.Számos republikánus párti politikus egyre hangosabban bírálja a bizottságot, elfogultsággal vádolva annak demokrata párti tagjait. A találkozóról nem készült hangfelvétel, gyorsíró sem volt jelen, de a testület tagjai jegyzeteket készíthettek.Richard Clarke volt fehér házi terrorizmus-szakértő nemrég azzal vádolta az elnököt, hogy 2001. szeptember 11. előtt elhanyagolta a terrorizmus elleni harcot, később pedig Irakra összepontosította a figyelmét. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó hosszas huzavona után megejtett nyilvános meghallgatásán kiderült, hogy néhány héttel 2001. szeptember 11. előtt az elnöknek olyan értesüléseket tettek az asztalára, amely szerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida merényletekre készül az Államokban.Bush amerikai elnök a meghallgatás után azt mondta: "Ha bármiféle takargatnivalónk lenne, eleve nem találkoztunk volna a bizottsággal. Minden kérdést megválaszoltunk. Azt akartam, hogy tudják, hogyan alakítom ki a stratégiát, hogyan irányítjuk a Fehér Házat, hogyan kezeljük a fenyegetéseket". Az elnök kérdésre válaszolva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy al-Kaida-terroristák rejtőzködnek az országban. Még mindig sebezhetőek vagyunk - tette hozzá, de bővebb részletekbe nem bocsátkozott. Bush a riporterek unszolása ellenére nem közölte, milyen kérdéseket tettek fel neki.A lapok és a demokrata párti politikusok nehezményezték, hogy Bush elnök csak alelnökével együtt volt hajlandó a találkozóra. Lapvélemények szerint ennek az volt a célja, hogy ne mondhassanak ellent egymásnak.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Fizessenek a gazdagok! Az 50-ek hadüzenete az európai liberális gazdaságpolitikának

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli