Tetszett a cikk?

Az Europol szerint az iszlám fundamentalizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést Európa szempontjából.

Peter Gridling, a hágai székhelyű szervezet terroristaellenes részlegének a vezetője hétfőn kifejtette, hogy az EU keleti bővítése semmiféle nehézséget sem okoz a terrorizmussal kapcsolatban a kontinensen. Az EU új tagországaiban nem léteznek "nemzeti terrorszervezetek", a május 1-jén csatlakozott országok "nem visznek magukkal" terrorizmussal kapcsolatos nemzeti problémákat az EU-ba - szögezte le..Az iszlám szélsőségesekkel kapcsolatban hangsúlyozta: azzal is számolni kell, hogy Európában már léteznek bizonyos struktúráik. Ezzel összefüggésben utalt a madridi terrortámadások elkövetőire. Azt is figyelembe kell venni, hogy a veszély nem csak Európán kívülről fenyegethet, mert a kontinensen is vannak olyan szeparatista mozgalmak, amelyek támadásokat követnek el, például az ETA baszk szeparatista szervezet, vagy Korzikán és Észak-Írországban tevékenykedő szélsőséges csoportok.Gridling általános feladatnak nevezte Európa szempontjából a terrorizmus elleni küzdelmet, amelyben az egyes EU-tagországok hatóságainak fokozott együttműködésére van szükség. Abba beleértendő - a rendőri kooperáción kívül - a hírszerzési, a jogi és a polgári védelmi együttműködés intenzívebbé tétele, az európai információs rendszerek és adatbankok hatékonyabb felhasználása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!