Vádat emeltek kilenc török iszlám szélsőséges ellen, akik sajtóértesülések szerint repülőgéppel akartak merényletet elkövetni a júniusi NATO-csúcs ellen.

A kilenc férfit - akiket tizenhat másik személlyel együtt április 29-én vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy merényletet terveztek a júniusi, isztambuli NATO-csúcstalálkozó ellen - illegális szervezethez való tartozás vádjával állítják bíróság elé. A gyanúsítottak feltételezhetően az Anszár al-Iszlám nevű illegális szervezet tagjai - közölte a török rendőrség illetékese.A 25 letartóztatott közül hetet szabadon engedtek a török hatóságok, mivel esetükben nem találtak bizonyítékot arra, hogy közük lenne a szervezethez. Másik kilenc személyt rövid kihallgatás után még hétfőn szabadon engedtek.Török lapértesülések szerint a szélsőségesek repülőgéppel akartak merényletet elkövetni a június 28-29-re tervezett NATO-csúcstalálkozóhoz időzítve, amelyre több nyugati vezető, köztük George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök és Jacques Chirac francia elnök is hivatalos.A Hürriyet című lap úgy tudja, hogy a letartóztatottak közül hárman öngyilkos merényletet akartak végrehajtani a találkozó ideje alatt. A lap szerint egyikük az Anszár al-Iszlám egy pakisztáni táborában kapott kiképzést, ahol megtanították vitorlázó repülőgép vezetésére. A lap értesülése szerint az egyik vádlott a kihallgatás során bevallotta, hogy a merénylet célpontja az amerikai elnök lett volna, akinek tervezett részvételéről a csúcson a lapokból értesültek.A török rendőrség azt is közölte, hogy a letartóztatottak egy zsinagóga és egy bank elleni merényleteket is terveztek. Az Anszár al-Iszlám (Az Iszlám Hívei) csoportot, amely Irak kurdok lakta északi részén jött létre, Washington az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel szövetséges szervezetként tartja számon, és úgy véli, hogy ez a szervezet áll a Irakban állomásozó amerikai csapatok elleni támadások hátterében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót