Tetszett a cikk?

Vádat emeltek kilenc török iszlám szélsőséges ellen, akik sajtóértesülések szerint repülőgéppel akartak merényletet elkövetni a júniusi NATO-csúcs ellen.

A kilenc férfit - akiket tizenhat másik személlyel együtt április 29-én vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy merényletet terveztek a júniusi, isztambuli NATO-csúcstalálkozó ellen - illegális szervezethez való tartozás vádjával állítják bíróság elé. A gyanúsítottak feltételezhetően az Anszár al-Iszlám nevű illegális szervezet tagjai - közölte a török rendőrség illetékese.A 25 letartóztatott közül hetet szabadon engedtek a török hatóságok, mivel esetükben nem találtak bizonyítékot arra, hogy közük lenne a szervezethez. Másik kilenc személyt rövid kihallgatás után még hétfőn szabadon engedtek.Török lapértesülések szerint a szélsőségesek repülőgéppel akartak merényletet elkövetni a június 28-29-re tervezett NATO-csúcstalálkozóhoz időzítve, amelyre több nyugati vezető, köztük George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit miniszterelnök és Jacques Chirac francia elnök is hivatalos.A Hürriyet című lap úgy tudja, hogy a letartóztatottak közül hárman öngyilkos merényletet akartak végrehajtani a találkozó ideje alatt. A lap szerint egyikük az Anszár al-Iszlám egy pakisztáni táborában kapott kiképzést, ahol megtanították vitorlázó repülőgép vezetésére. A lap értesülése szerint az egyik vádlott a kihallgatás során bevallotta, hogy a merénylet célpontja az amerikai elnök lett volna, akinek tervezett részvételéről a csúcson a lapokból értesültek.A török rendőrség azt is közölte, hogy a letartóztatottak egy zsinagóga és egy bank elleni merényleteket is terveztek. Az Anszár al-Iszlám (Az Iszlám Hívei) csoportot, amely Irak kurdok lakta északi részén jött létre, Washington az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel szövetséges szervezetként tartja számon, és úgy véli, hogy ez a szervezet áll a Irakban állomásozó amerikai csapatok elleni támadások hátterében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!