Tetszett a cikk?

Az Európai Parlamentben kedden megtartották az első olyan érdemi szavazásokat, amelyekben már a május elsejével csatlakozott új tagállamok, köztük Magyarország képviselői is teljes jogú tagként vehettek részt.

A kedd kora délutáni első szavazást a légi utasok adatainak kiadásáról szóló amerikai-EU-egyezmény ügyében tartották, a második pedig egy bizalmatlansági indítvány volt az Európai Bizottság ellen: a képviselők mindkét esetben elutasították a határozati javaslatokat.Az első téma kapcsán Európai Parlament (EP) április 21-én csekély többséggel ugyan, de úgy határozott, hogy bírósági úton próbálja megakadályozni a légi utasok adatainak átadásáról már megkötött egyezmény végrehajtását, s a dokumentum érvényességének megvizsgálására az Európai Bírósághoz fordult. Washington ragaszkodik az adatok átadásához, azzal érvelve, hogy az létfontosságú a terrorizmus elleni harc hatékonysága végett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!