Tetszett a cikk?

Az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet a román pszichiátriai intézetek sürgős reformjára szólította fel a román kormányt. A szervezet szerint a betegek körülményei sértik az alapvető emberi jogokat és lehető legjobb kezelés elvét.

A BBC beszámolója szerint mindez erősen visszaveti Románia uniós törekvéseit. Az Európai Unió több fórumon is figyelmeztette már Romániát a folytonos korrupciós összefonódások és az igazságszolgáltatás elfogultsága miatt.Az AI szerint sok román ember részesül beleegyezése nélküli pszichiártiai kezelésben. A kezeltek nem képesek változtatni helyzetükön, mert a kormány késlelteti az önkéntelen pszichiátriai kezelés elleni törvény megszületését. A román helyzet kimeríti az önhatalmú „őrizetbe vétel és a szabad tárgyalás megtagadását”.Az AI szerint szánalmas körülmények között tartják a betegeket, ahol nem ritka, hogy a kezeltek egy ágyon osztoznak azért, hogy melegen tartsák egymást. A román kormány az AI egyik előző beszámolója után vizsgálatot rendelt el, mert a szervezet szerint az ország déli részében tizennyolc kezelt halt meg a hideg és az éhség miatt. A beszámoló arra figyelmezteti az Uniót, hogy támogassa a román egészségügyet, a betegek jogainak biztosításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!