Tetszett a cikk?

Az amerikai hadseregben eltöltött harmincöt év alatt - beleértve Vietnamot is - soha nem láttam hasonló dolgot - nyilatkozta az amerikai külügyminiszter az CNN hírtelevízió Larry King Live című műsorában.

Powell szerint csak "kevés" amerikai katona bűnrészes iraki foglyok kínzásában, s leszögezte, hogy a bűncselekmények elkövetőit késlekedés nélkül bíróság elé állítják. Tettüket megrázónak, gyalázatosnak és erkölcstelennek nevezte.A washingtoni kormány vizsgálata szerint harmincöt esetben kínoztak meg foglyokat és huszonöten haltak meg a kínzás következtében Irakban és Afganisztánban lévő amerikai börtönökben - mondta Donald Ryder amerikai tábornokAz Abu Garib börtön foglyainak bántalmazása és megalázása miatt támadt botrány után az amerikai hadsereg úgy döntött: felére csökkenti az iraki foglyok számát a hírhedt fegyintézetben. A CNN amerikai hírtelevízió kedden bagdadi amerikai katonai vezetőkre hivatkozva arról számolt be, hogy beszüntetik az alvásmegvonás módszerét és megtiltották azt is, hogy csuklyát húzzanak a rabok fejére.Colin Powell kijelentette: az iraki háború "választás kérdése és kényszerűség" volt. "Választhattuk volna azt, hogy nem megyünk háborúba” - mondta a külügyminiszter, aki úgy véli: George Bush megfontolta döntését. Maga az elnök ezzel kapcsolatban nemrég úgy nyilatkozott, hogy „az iraki háború kényszer dolga volt.”(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!