Csehországot, az egykori Csehszlovákia jogutódját a strasbourgi emberi jogi bíróságnál 79 szudétanémet perelte be, akit a második világháború után telepítettek ki a cseh határvidékről.

A szudétanémetek jogorvoslatot, vagyonuk visszaadását vagy anyagi kárpótlást követelnek azért, hogy a második világháború után akaratuk ellenére kiűzték őket szülőföldjükről, az akkori Csehszlovákiából – írják a keddi prágai lapok. A 79 személy között - akik mindnyájan egyénileg indítottak pert Csehország ellen - két amerikai, 55 német és 22 osztrák állampolgár van.A konzervatív Lidové Noviny beszámolója szerint a felperesek ügyvédje a vádakat egy, a törökök által 1974-ben elűzött ciprusi görög asszony esetére alapozza, akinek 1996-ban a strasbourgi bíróság 1,2 millió dollár értékű kárpótlást ítélt meg. "Az eset azt is megmutatta, hogy a jogtalanságot nem lehet egy újabb jogtalansággal orvosolni. A törökök ciprusi bevonulását ugyanis megelőzte a görögök puccskísérlete" - jegyezte meg az ügyvéd.A második világháború után a csehszlovákiai szudétanémeteket kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól, majd kitelepítették őket az országból. A csehszlovák hatóságok 1945 decemberében 300 milliárd koronára becsülték a németektől elkobzott vagyon értékét. Jan Mlynárik Prágában élő szlovák történész szerint viszont az elkobzott vagyon értéke mintegy 800 milliárd korona lehet. Egy korabeli lapban megjelent elemzés szerint ebből a vagyonból alig két év alatt mintegy 500 milliárdnyit elloptak, s így az állam kezébe csak 300 milliárd került.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Fejesgól döntött a Derby d'Italián - videó

Fejesgól döntött a Derby d'Italián - videó

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Kézilabda-Eb: nagy vereségbe szaladtak bele a magyarok

Kézilabda-Eb: nagy vereségbe szaladtak bele a magyarok

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája