Tetszett a cikk?

Csehországot, az egykori Csehszlovákia jogutódját a strasbourgi emberi jogi bíróságnál 79 szudétanémet perelte be, akit a második világháború után telepítettek ki a cseh határvidékről.

A szudétanémetek jogorvoslatot, vagyonuk visszaadását vagy anyagi kárpótlást követelnek azért, hogy a második világháború után akaratuk ellenére kiűzték őket szülőföldjükről, az akkori Csehszlovákiából – írják a keddi prágai lapok. A 79 személy között - akik mindnyájan egyénileg indítottak pert Csehország ellen - két amerikai, 55 német és 22 osztrák állampolgár van.A konzervatív Lidové Noviny beszámolója szerint a felperesek ügyvédje a vádakat egy, a törökök által 1974-ben elűzött ciprusi görög asszony esetére alapozza, akinek 1996-ban a strasbourgi bíróság 1,2 millió dollár értékű kárpótlást ítélt meg. "Az eset azt is megmutatta, hogy a jogtalanságot nem lehet egy újabb jogtalansággal orvosolni. A törökök ciprusi bevonulását ugyanis megelőzte a görögök puccskísérlete" - jegyezte meg az ügyvéd.A második világháború után a csehszlovákiai szudétanémeteket kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól, majd kitelepítették őket az országból. A csehszlovák hatóságok 1945 decemberében 300 milliárd koronára becsülték a németektől elkobzott vagyon értékét. Jan Mlynárik Prágában élő szlovák történész szerint viszont az elkobzott vagyon értéke mintegy 800 milliárd korona lehet. Egy korabeli lapban megjelent elemzés szerint ebből a vagyonból alig két év alatt mintegy 500 milliárdnyit elloptak, s így az állam kezébe csak 300 milliárd került.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!