Tetszett a cikk?

Tizenkét halálos áldozata volt a szerda hajnalban a megszálló koalíciós erők és síita fegyveresek között Kerbelában és Diváníjában lezajlott összecsapásoknak.

A tűzharc röviddel éjfél után robbant ki, amikor Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveresei aknagránátokkal, rakétagránátokkal és gépfegyverekkel lőni kezdték a kerbelai amerikai és bolgár állásokat – szólnak szemtanúk és kórházi források beszámolói. A katonák viszonozták a tüzet, és a tűzpárbaj egészen hajnalig folytatódott. Három iraki fegyveres meghalt, kilencen megsebesültek, köztük hárman súlyosan.A Nedzseftől délre fekvő Diváníjában ugyancsak harcok folytak a síita fegyveresek - Mahdi Hadserege - és a koalíciós katonák között. Mint Szadr egyik helyettese közölte, az összecsapásokban a síita milícia kilenc tagja vesztette életét. A tűzharc tényét egy koalíciós szóvivő is megerősítette, de részletekbe nem bocsátkozott. A Mahdi Hadserege ellenőrzése alatt tartja Nedzsefet, Kúfát és Kerbelát, s jelentős pozíciói vannak más városokban, köztük Bagdadban is.Mindeközben a Fallúdzsában állomásozó amerikai tengerészgyalogosok parancsnoka bejelentette, hogy szerdán részlegesen megszüntetik a biztonsági kordont a lázadó város körül, az ellenőrzőpontoknál az amerikaiak és az iraki polgári védelmi erők közösen teljesítenek szolgálatot. A Fallúdzsai Véderő nevű, újonnan létrehozott alakulattól, amelyet főleg Szaddám Huszein megbuktatott elnök hadseregének volt katonái közül toboroztak, az amerikaiak azt várják, hogy felszámolja a mintegy 2000 fős körülzárt lázadó egységet és az őket segítő 200 külföldi harcost. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!