Tizenkét halálos áldozata volt a szerda hajnalban a megszálló koalíciós erők és síita fegyveresek között Kerbelában és Diváníjában lezajlott összecsapásoknak.

A tűzharc röviddel éjfél után robbant ki, amikor Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveresei aknagránátokkal, rakétagránátokkal és gépfegyverekkel lőni kezdték a kerbelai amerikai és bolgár állásokat – szólnak szemtanúk és kórházi források beszámolói. A katonák viszonozták a tüzet, és a tűzpárbaj egészen hajnalig folytatódott. Három iraki fegyveres meghalt, kilencen megsebesültek, köztük hárman súlyosan.A Nedzseftől délre fekvő Diváníjában ugyancsak harcok folytak a síita fegyveresek - Mahdi Hadserege - és a koalíciós katonák között. Mint Szadr egyik helyettese közölte, az összecsapásokban a síita milícia kilenc tagja vesztette életét. A tűzharc tényét egy koalíciós szóvivő is megerősítette, de részletekbe nem bocsátkozott. A Mahdi Hadserege ellenőrzése alatt tartja Nedzsefet, Kúfát és Kerbelát, s jelentős pozíciói vannak más városokban, köztük Bagdadban is.Mindeközben a Fallúdzsában állomásozó amerikai tengerészgyalogosok parancsnoka bejelentette, hogy szerdán részlegesen megszüntetik a biztonsági kordont a lázadó város körül, az ellenőrzőpontoknál az amerikaiak és az iraki polgári védelmi erők közösen teljesítenek szolgálatot. A Fallúdzsai Véderő nevű, újonnan létrehozott alakulattól, amelyet főleg Szaddám Huszein megbuktatott elnök hadseregének volt katonái közül toboroztak, az amerikaiak azt várják, hogy felszámolja a mintegy 2000 fős körülzárt lázadó egységet és az őket segítő 200 külföldi harcost. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya