Parlamenti bizottság elé akarják idézni a brit Daily Mirror főszerkesztőjét, akinek bulvárlapja a minap - azóta kétségbe vont hitelességű - fotókat tett közzé brit katonákról egy iraki őrizetes állítólagos kínzása közben.

Az iraki háborút élesen ellenző, baloldali irányzatú Mirror a múlt héten közölte a képeket, amelyeket Piers Morgan főszerkesztő szerint az érintett ezred, a Bászrában szolgáló Queen's Lancashire Regiment "kiábrándult" katonái adtak át a lapnak.A képeken az látszik, hogy a katonák súlyosan bántalmaznak valakit, aki a lap szerint egy iraki őrizetes volt. A Daily Mirror beszámolója szerint az illetőt nyolcórás kínvallatásnak vetették alá, miközben összetörték állkapcsát és fogait. A Mirror elsőoldalas képe azt mutatja, amint az egyik katona levizeli az állítólagos áldozatot.A Nagy-Britanniában rendkívüli botrányt okozó fotók közlése után - amelyet azonnali hivatalos vizsgálat bejelentése követett - mindazonáltal több olyan szakértői vélemény is nyilvánosságra került, amelyek szerint megkérdőjelezhető a képek hitelessége. E szakvélemények szerint a fényképeken olyan fegyverek, járművek és egyéb eszközök láthatók, amelyek nem képezték részét az Irakba vezényelt brit haderő felszerelésének.Az ügyben szerdán a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok órájában Michael Howard, a konzervatív ellenzék vezére fölvetette: ha a képek hamisítványnak bizonyulnak, a Mirror főszerkesztőjének "vállalnia kell a teljes felelősséget".Tony Blair kormányfő válaszában nem tért ki a főszerkesztő személyes sorsára, de kijelentette: ha kiderül, hogy a képek hamisak, az "legalább olyan súlyos ügy, mint ha az derülne ki, hogy valódiak", mert az egész brit hadsereg iraki tevékenységének megítélését sodorja veszélybe. Blair közölte, hogy az ügyet a Királyi Katonai Rendőrség vizsgálja, és a vizsgálati eredményt a kormány kész a parlamentben megvitatni.Korábban az alsóház védelmi bizottságának elnöke, Bruce George azt mondta: javasolni fogja a bizottságnak Piers Morgan főszerkesztő beidézését és meghallgatását arról, miképp jutott a képekhez, és meggyőződött-e azok valódiságáról.A brit sajtóban folyamatosak azok a találgatások, amelyek szerint a Daily Mirror jól megszervezett átverés áldozata lett, amibe Morgan valószínűleg belebukik. A Mirror egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a képek valódiak, bár a szerdai The Independentnek a lapnál név nélkül idézett források azt mondták, hogy a fotókat közlésük előtt nem ellenőriztették szakértőkkel.A képek egy nappal azután kerültek nyilvánosságra, hogy egy amerikai tv-társaság iraki foglyokat kínzó amerikai katonákról közölt felvételeket, rendkívüli felzúdulást váltva ki világszerte. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Megadta magát a Microsoft a Google-nek

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő